Noha az Egyesült Királyságban továbbra is nyitva vannak a rendelők amikor az ország a pandémia miatt második lezárását éli, úgy tűnik, hogy a fogorvosok egyre nagyobb akadályokkal néznek szembe. A Brit Fogorvosi Szövetség (BDA) októberi felmérése szerint az Egyesült Királyság klinikáinak 35% -a hivatkozott arra, hogy az egyéni védőeszközökhöz (PPE) való korlátozott hozzáférés jelentős hatással van a betegek számára. Az NHS fogászati díjai 5 százalékkal fognak emelkedni, ami jövő hétfőn lép életbe.

A díjemelést, amelyet eredetileg április 1-re terveztek, a járvány miatt elhalasztották. Bevezetése az ötödik egymást követő évet jelenti, amelyben az NHS fogászati díjait 5% -kal emelték – ez az Egyesült Királyság kormányának 2015. évi kiadási vizsgálatának eredményeként lett meghatározva.

A díjemelés hatásai a következők:
– A vizsgálatok, diagnózis, valamint az egyéb rutin szolgáltatások 22,70 fontról 23,80 fontra (24,98 és 26,19 euróra) emelkednek.
– Az olyan kezelések, mint a foghúzás, a gyökérkezelés és a tömések 62,10 fontról 65,20 fontra (68,34 euróról 71,75 euróra) nőnek.
– A koronák, hidak és az egyéb olyan munkák, amelyekhez a fogtechnikus részvételére van szükség, 269,30 fontról 282,80 fontra (296,34 euróról 311,20 euróra) emelkednek.

A BDA határozottan kiállt az emelés ellen, egy sajtóközleményben azt állította, hogy a kormány célja csak az, “hogy megpróbálja betömni a lyukat az [NHS] zsugorodó költségvetésében”. A szakszervezet rámutatott arra a tényre, hogy a járvány előtt az NHS fogászati szektorhoz nyújtott nettó kormányzati hozzájárulás 2010 óta reálértékben 650 millió fonttal csökkent, míg a fogászati díjak ugyanebben az időszakban 40% -kal emelkedtek.

Dr. Dave Cottam, a BDA Általános Fogorvosi Bizottságának elnöke nem aprózta el szavait a témában, a közleményben kijelentette: „Teljesen téves megközelítés az, hogy magasabb díjakat kérjünk el a nehezebb sorsú betegektől egy pandémia közepén. Egy plusz fillérrel sem fog növekedni a krízisben lévő rendelők bevétele és nem segít millióknak, akik jelenleg nem tudnak elmenni fogászati kezelésre, mert nem engedhetik meg maguknak”.

“Sajnos ez a rövidlátó megközelítés csak az alacsonyabb jövedelmű, magasabb kockázatú betegek számára ad eggyel több okot arra, hogy ne vegyenek részt a kezelésen” – tette hozzá.

Forrás: Dental Tribune