A 3D nyomtatók gyártóinak jelentős piaci növekedésnek néznek elébe az elkövetkező években. Egy márciusban közzétett globális előrejelzés jelentős változásokat jósolt a fogászati 3D-nyomtatás piacára, többek között a piaci érték teljes megduplázódását 2027-re. Ezt az exponenciális fellendülést a betegek igénye az egynapos, házon belüli nyomtatást igénylő 3D-szolgáltatások iránt, a klinikai konszolidáció növekvő aránya, a világszerte növekvő idősödő népesség, valamint a fogszuvasodás és a kapcsolódó betegségek ugrásszerűen növekvő előfordulása táplálja.

Több házon belüli szolgáltatás
A fogászati 3D-nyomtatás piaca 2022-ben 3,2 milliárd USD (2,9 milliárd euró) értékű, és a következő öt évben várhatóan eléri a 7,9 milliárd USD értéket. A fogászatban továbbra is a fénykeményítő eljárásokat alkalmazó nyomtatók jelentik a legnépszerűbb 3D-nyomtatási módszert, mivel az orvosi szabványok megkövetelik a nagy pontossággal előállított, részletes termékeket.

A 3Dnatives által készített átfogó termékösszefoglaló megerősítette, hogy a nagy nyomtatógyártók olyan nyomtatómegoldások fejlesztését helyezik előtérbe, amelyek nem csak kiváló minőségű, egyedi termékeket biztosítanak a betegek számára, hanem olyan termékcsaládokat is, amelyek egy klinika vagy laboratórium egyedi méretéhez és beállításaihoz igazodnak. Ez azt jelenti, hogy a rendelők a pácienseknek még aznap, a helyszínen nyomtatott megoldásokat kínálhatnak, a laboratóriumok pedig drámai mennyiségű helyet takaríthatnak meg, mivel a modelleket mostantól digitálisan tárolják, ahelyett, hogy a későbbiekben tárolnák őket.

A konszolidációs hatás
Az Amerikai Fogászati Szövetség szerint a nagy fogászati támogató szervezetek (DSO-k) által irányított csoportos praxis-összevonások száma egyre nő. Az Egyesült Államokban 2019-ben a fogorvosok több mint egytizede (10,4%) DSO tagja volt, ami 2,4%-os növekedést jelent mindössze két év alatt. Ezek a számok egybeesnek a praxisok tulajdonlásának folyamatos csökkenésével: a 2005-ös 84,7%-ról 2021-re 73,0%-ra esett vissza. Ez a tendencia valószínűleg folytatódik, mivel a 2020-ban a fogorvosi egyetemet elhagyó hallgatók körében végzett felmérés szerint 30% tervezte, hogy DSO-hoz csatlakozik, szemben a 2015-ös 12%-kal, akik a fogorvosi egyetem elhagyásakor tervezték, hogy csatlakoznak egy ilyen szervezethez.

A Henry Schein szerint a nagy fogászati csoportok növekedési üteme az elmúlt tíz évben 14% volt, ami messze meghaladja az általános fogászati kiadásokat, amelyek évente csak 2-4%-kal nőttek. A piackutatás megerősíti, hogy a rendelők digitalizálásának folyamatos ösztönzése és a vállalati láncok növekedése továbbra is elősegíti a 3D-nyomtatás piacának növekedését.

Emellett a Fogászati Támogató Szervezetek Szövetsége elmagyarázza, hogy sok fogorvos a csoportos praxishoz való csatlakozást választja ahelyett, hogy önállóan indulna el. Azt írja: “A nagyobb vásárlóerő és a szállítókkal való tárgyalási képesség segít a DSO-knak csökkenteni a fogorvosok ellátási költségeit. A DSO-k segítenek továbbá hozzáférést biztosítani a fogorvosok számára a legmodernebb berendezésekhez szükséges tőkéhez, valamint a praxisok támogatásához.” A 3D-nyomtató berendezések kezdeti beruházásai meghaladhatják az új fogorvosok és a kis magánpraxisok költségeit, különösen akkor, amikor sokan már más módon is viselik a praxisuk digitalizálásának költségeit. Egy nagyobb rendelőhöz vagy csoporthoz való csatlakozás több tőkéhez való hozzáférést jelent az innovációhoz és több munkaerőt az új 3D-nyomtatási programok irányításához.

A digitális fogtündér
Az Amerikai Orthodontusok Szövetségének (ACP) kutatása szerint jelenleg legalább 36 millió amerikai fogatlan. A részleges vagy teljes fogtalanság globális arányát nehéz kiszámítani, de a Nature-ben megjelent tanulmány szerint a globális prevalencia körülbelül 7,6%, és megállapítja, hogy a számok országonként drámaian változnak. Az életkor jelentős tényező; az 50 év alattiaknak mindössze 2,8%-a szenved valamilyen formában foghiányban, míg az 50 év felettiek 14,0%-a szenved ettől az állapottól.

A rossz szájhigiénia és a csontvesztés mellett a szájbetegségek világszerte megnövekedett aránya is felelős. Mivel ezek a betegségek a meglévő fogakat is leépítik, a 3D nyomtatók kulcsfontosságúak a fogazat helyreállítására páciensspecifikus fogpótlásokkal és implantátumokkal történő megoldások biztosításában. Érthető, hogy a 3D nyomtatók eladásai egyre nőnek, és az ACP jelentése szerint évente körülbelül 2,3 millió implantátummal támogatott koronát gyártanak csak az amerikaiak számára.

Változó lakossági összetétel
Emellett a fogágybetegség a növekvő idősödő népesség miatt is egyre növekszik, és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a 60 éves és idősebb emberek száma világszerte megduplázódik, és 2,1 milliárdra emelkedik. A fogászati betegségek előfordulása és a fogpótlás szükségessége közvetlenül összefügg az öregedés egészségügyi hatásaival.

Az idősödő ügyfélkör igényeinek hatékonyabb kielégítése érdekében számos fogorvosi rendelő áttér a 3D-nyomtatott lehetőségekre, például a digitális műfogsorokra, így teljesen kiküszöbölve a kellemetlen formázást, a rendetlen gyártást és a hosszú várakozási időt. Az első 3D szkenneléstől a végső 3D nyomtatásig a digitálisra való átállás azt is jelenti, hogy a fogtechnikai laboratóriumok teljesen át tudják alakítani a formázást, mivel a 3D nyomtatók sokkal kevesebb helyet foglalnak, mint az előkészítő helyiségek és az ömlesztett anyagok raktárai.

A szépség prioritás
Ahogy a világ kilép a világjárványos üzemmódból és visszatér a biztonságos személyes interakciókhoz, egyre több fogorvosi rendelő kínál újra olyan eljárásokat, amelyeket az elmúlt két évben nem tartottak alapvető fontosságúnak, például a kozmetikai korrekciókat. Az olyan esztétikai megoldásokat, mint a fogfehérítés, a furnérok, az újrakontúrozás és a fogszabályozás is egyre gyakrabban kérik a páciensek világszerte.

A prevenciós fogászati kezeléseket a páciensek a kozmetikai beavatkozásokkal és készülékekkel együtt keresik. Egyre több fogorvosi rendelő kezd igazító megoldásokat kínálni, és vagy úgy döntenek, hogy a fogszabályozási konzultációkat kiszervezik egy nagyobb cégnek, vagy saját 3D nyomtatójuknak köszönhetően házon belül kezelik a kezelést, beleértve az igazító fogszabályozók gyártását és saját márkázását is.

Forrás: https://www.dental-tribune.com/news/dental-3d-printing-market-to-reach-almost-us8-billion-over-the-next-few-years/

2022.04.08
Anisha Hall

(Image: Kjpargeter/Shutterstock)