A digitalizáció a fogászatban is villámgyorsan teret nyert és világszerte terjed. Ennek legfőbb haszonélvezői a páciensek, de a szakmának is jelentős könnyebbséget nyújt a technológia fejlődése. Körbejártuk, milyen előnyöket hoz, miben nyilvánul meg a fogászat legújabb korszaka.

láthatatlan1

Egyértelműen a technológia számlájára írható, hogy jelentősen csökken a gyártási idő, illetve javulhat az elkészített fogpótlás pontossága. A fogtechnikai laborokban alkalmazott CAD tervezés és a 3D nyomtatás alkalmazásával nő a gyártási hatékonyság és elkerülhetők a kézi modellezésnél esetlegesen keletkező hibák, ilyen precizitás mellett a gyártási minőséget garantált.

Mivel a virtuálisan jól megtervezett munkadarab előállításában a 3D nyomtató elvégzi a munka oroszlánrészét, a fogászati laborok nagyban elkerülhetik a kézi modellezés jelentette nehézségeket, így a 3D nyomtatás kiterjeszti a digitális tervezés hatékonyságát a gyártási fázisra is. Olyan koronákat, hidakat és egyéb fogtechnikai termékeket lehet virtuálisan tervezni és nyomtatni ily módon, melyeket korábban nem, vagy csak rendkívül nagy nehézséggel lehetett előállítani manuális módon.

Nyomtassunk fogpótlást!

Konya Janos „A technika robbanásszerű fejlődése már évek óta lehetőséget teremt arra, hogy a fogászati iparban, a fogtechnikusok és az implantológusok egyre gyakrabban használják a számítástechnika 3D világát. A pácienseknek és számunkra is a legnagyobb előny, hogy a digitális prototípusgyártás következtében kiküszöbölhetők az esetleges emberi hibák és a megalkotott mű tökéletessége már nem csak a mi manuális készségünkön, kézügyességünkön múlik. Természetesen a szakember tapasztalatát, kreativitását a legjobb gép sem tudja helyettesíteni.” – mondja Kónya János, a győri Dent-Art–Technik tulajdonosa.

Az új technológia segítségével lenyomatvétel után számítógéppel, a virtuális térben megtervezésre kerül az elkészítendő fogmű majd ezt követően kap szerepet a CNC marógép vagy esetlegesen a 3D nyomtató.

A szabálytalan fogak láthatatlan megmentője

Napjainkban a digitális fogászat egyik legnagyobb áttörése a láthatatlan fogszabályozó.

Ebben az esetben a fogszabályozás teljesen láthatatlan, műanyag sínekkel történik. A sínek bármikor könnyen eltávolíthatóak és egyszerűen visszahelyezhetők, ezen kívül a pácienseknek fontos szempont, hogy esztétikailag nem befolyásolja a hétköznapi életét valamint rövid idő alatt elérhető a kívánt eredmény. A sínek átlátszóak, mint a nylon fólia, ezért nem látszanak beszéd közben.” – sorolja az előnyöket Dr. Kónya Ildikó a módszer specialistája, a Dent Art Klinik vezető fogorvosa.

A fogszabályozó sínek kivitelezése a tervezett modellek 3D-s nyomtatásával kezdődik, amelyek tartalmazzák lépésről-lépésre a fogak elmozdításának mértékét. Ezekre a kinyomtatott modellekre vaacumformázásos technológiával dolgozzák rá a kiválasztott szilárdságú és rugalmasságú anyagból tervezett fogszabályozó síneket.

A jövő: csontpótlás

A digitális technológia elterjedése a fogászatban megállíthatatlan és a szájsebészeti beavatkozások további területein is tért nyer.

Egy fogatlan páciens teljes rehabilitációja mindig nagy kihívás, ugyanis legtöbbször a fogak elvesztése a csontállomány csökkenésével jár együtt. Implantáció előtt sok esetben csontpótlásra van szükség, ami úgynevezett lokális csontpótló műtéttel jár. Ez egy trauma a páciens szervezetére nézve, valamint a csontpótló anyag szervülése közben a fogatlan álcsont nem terhelhető.

Napjainkban egyre inkább elterjed, hogy az ortopéd sebészet által már régóta használt humáncsontszövet alkalmazását a szájsebészet is átveszi. Ebben az esetben a fogászati implantátumok beültetéséhez szükséges hiányzó csont pótlása liofilizált humán csontszövettel valósul meg.

A folyamat ebben az esetben is a virtuális térben kezdődik, ahol a CT felvételek elemzését követően meghatározásra kerül a pótolandó csontállomány kiterjedése, a behelyezendő implantátumok darabszáma valamint megtervezésre kerül a kívánt fogmű.  A szükséges csontállomány ezt követően kerül kialakításra egy megfelelő méretű donorcsontból. A megmunkált csontblokk a szükséges utókezelést követően műtéti eljárással került a páciens szájába. A csont beépülését, átépülését követően megtörténik az implantátumok behelyezése, majd adott gyógyulási idő után a fogmű elkészítése.

A 3D technológia valamint a csontblokk használatának nagy előnye, hogy előre tervezett módon tudják visszaállítani a hiányosságokat, hogy az implantátumok a legideálisabb helyzetbe kerülhessenek a fogmű rögzítése szempontjából.

mélyhúzók

Mit hoz a jövő a fogtechnikában?

Egy prognózis szerint 2025-ig ötszörösére nő a 3D-nyomtatással készült tárgyak értéke, és akár elérheti az évi egymilliárd dollárt, szemben a 2014-es 140 millió dollár körüli forgalommal; az előrejelzés néhány kiemelt területen – köztük a fogászatnál is – még nagyobb forgalomnövekedéssel számol. Egyelőre nehéz azt is megjósolni, hogy az új eljárással milyen, korábban teljesen ismeretlen fogászati beavatkozások jelenhetnek meg, akár növelheti is a piacot, hogy elérhetővé válnak szélesebb rétegek előtt olyan beavatkozások, amelyek korábban jóval költségesebbek voltak. Egy biztos, ahogyan a CAD/CAM fogászat elterjedt az elmúlt évtizedekben, úgy a szakma készen áll az újabb kihívásokra is.