A szemfogvezetés bölcsessége

Rendelői könyvespolc rendezgetése közben kezembe akadt dr. Hermann – dr. Szentpétery: Gnatológia című könyve.

„IKP-nak nevezzük a mandibulának azt a maxillához viszonyított helyzetét, melyben az érintkező antagonista fogak a lehető legszorosabb kontextusban helyezkednek el… A fogak incizális és okkluzális felületei vezetik a mandibulát IKP-ba, vagy onnan ki (vezető csücskök)

  • szemfogvezetés
  • metszőfogvezetés
  • csoportvezetés.”

Elgondolkodtató… Azaz a fogak kommunikálnak, még akkor is, amikor látszólag nem történik semmi, nyugalom van. A rágásban (munkában) jelentős szerepet játszanak a vezetők és az általuk létrehozott kapcsolati modellek. Munkahelyen is kommunikálunk, még akkor is, ha látszólag nyugalom van, minden a „megszokott” munkamenetben történik. Irodából is jól hallhatóan beszűrődik a kaputelefon, a rendelői mobiltelefon hangja. Érkeznek a páciensek. Egy-egy páciensen már az ajtón való belépésnél láthatjuk a félelem, az izgatottság, vagy akár a bizalom jelét is. S a páciens ugyanígy verbalitás nélkül is érzékeli az ügyfélszolgálaton dolgozó kollégák nyitottságát vagy „nemtörődömségét”. Hallom, ahogy az asszisztens vagy az orvos bemutatkozik az új páciensének, vagy szívélyesen köszönti a régen visszajárót. Látom, ahogy két asszisztensnő egyetértően összenéz, s hallom, ahogy az egyik orvosunk az asszisztensétől töméshez való előkészítést kér. Nyugalom van.

Az irányítás jelentős részét a szemfog koordinálja. A tökéletes működéshez, azaz a falat emésztőrendszerbe való juttatásához a metszőfogak és az oldalsó fogak hatékony együttműködésére is szüksége van.

Önmagában a szemfog mit sem ér, s milyen érdekes, hogy az alapfunkciója mégis magányossá teszi. Feladata többek között megvédeni az oldalsó fogak túlterhelődését. Gondoljunk csak arra négyesre, mely a szemfogvezetés hiányában esetleg kimozdul. A szemfog vezet, támogat, koordinál, megvéd. Mi védi a szemfogat? Ott áll a csapat mögötte, ha bajba kerül, vagy csak a hosszú gyökerében bízhat?

Csodálatosak a fogak. Tisztázott a szerepkörük is, a név kötelez.  De mi történik akkor, ha a rágózóna hiányzik?

Szemfog vagyok. Feladatom a nálunk dolgozókból összehangolt csapatot kovácsolni, kiosztani a pontos feladatköröket, megadni azt a keretet, melyben szakmaiságukban szabad kezet kapnak, megvédeni őket a túlterheltségtől. Felelősséggel tartozom a szervezet működéséért, a cégem hatékonyságáért.

Hatékonyan csak teljes, rendezett, egészséges fogsorral lehet rágni. Így feladatom a költséghatékonyság, a fluktuáció csökkentése, szükség esetén válságmenedzsment.

Mi lenne velem a csapatom nélkül? „Mikromenedzselnék”, azaz ellátnám az összes olyan funkciót, ami nem az én szerepköröm. Hatékony lenne az általam vezetett szervezet? Még az is lehet, azt gondolnám, hogy igen. Fantasztikus vagyok, nem kell senki, így is lekerül az a falat a nyelőcsövön, nem hal miattam senki éhen! Éhen nem…

Szemfog vagyok. Hosszú gyökerem van, több mint 20 év fogorvosi és közel 15 év vezetői tapasztalat. Fogorvosi diplomám mellett HR szakértő, kommunikációs tréner és coach végzettséggel rendelkezem. Igen bízom a csapatomban, ugyanakkor tudom, hogy a tudatosság és a vezetői szakértelem nem csak a válsághelyzetben fontos. Tudom, hogy tükör-neuron vagyok, elég belépnem a rendelő ajtaján, már leveszik a hangulatomat. Nehéz elfogadnom, de tény, ha egy vezető nincs jól, az általa vezetett szervezet sem lesz jól.

Magányos vagyok, tudom, hogy nehéz helyzetben nekem kell döntést hoznom.

„Számolj azzal, hogy magányos leszel!” — írja Dag Heward-Mills: A vezetés művészete (Immánuel Alapítvány, Szombathely, 2013) című könyve egyik fejezetében. Hivatkozik Pál apostolra, aki megélte a magányt, miközben Isten munkáját végezte: „Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott” (2Tim 4:16).

A vezető magányáról a következőket írja… „Már attól magányos leszel, hogy vezetői pozíciót vállalsz. Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy a sokaság előtt jársz. A vezetők magányos emberek. (…) Bizonyos dolgokban senki sem segít nekik.”

Felemészti mindennapjainkat a napi családi, munkahelyi logisztika, az elvárásoknak való megfelelés. Közösségi oldalak zúdítják ránk a hogyan csináld jól, légy önmagad, lépj ki a komfortzónádból, hogyan légy jobb vezető szlogeneket. Kommersz, továbblapozandó dolgok, vagy mégsem? Vajon mi az, ami miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a motivációs trénerek, coachok, életvezetési tanácsadók, szervezetfejlesztők? Felgyorsult a világ, az emberi kapcsolatok felszínessé váltak, a digitalizáció térhódításáról, ha van kamasz gyereked, nem is kell beszélnem.

Vajon miért van az, hogy a Semmelweis Egyetem 250. jubileumi évében a „Minden, ami lelki egészség” – interaktív Mentálhigiénés Napon, laikus tömegek jelentek meg, és hallgatták többek között Pál Feri atyát?

Azt gondolom, amíg saját bőrünkön nem tapasztaljuk meg, hogy valami nem oké körülöttünk, s nem fáj eléggé, nem teszünk semmit. Biztosan meg kell várnunk? Vagy tudatosabban, preventív szemlélettel elébe mehetnénk a fájdalomnak.

Az emberi szeretet- és a munkahelyi kapcsolatok felszínessége, valamint a személyes igények előtérbe helyezése a közösségivel szemben, a párkapcsolatokban a válások számának, munkahelyen a fluktuáció számának megemelkedésével jól mérhető. S ekkor elkezd fájni…

A szemfog vezet s kommunikál. Mindezt egyértelműen teszi, erre „született”. Biztos vagyok abban, hogy kiváló vezetőnek születni kell, úgy, mint kiváló fogorvosnak is. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a vezetés és a fogorvoslás is tanulható és elérhető, hogy ne fájjon az, ami fájhat.

Tanulj meg kommunikálni úgy, mint egy szemfog!

  • Célod legyen az együttműködés kialakítása!
  • Légy egyértelmű, fogalmazz pontosan!
  • Légy hiteles!
  • Biztosítsd az interaktivitást, azaz kezeld partnerként munkatársaidat!
  • Légy higgadt, nyugodt, racionális, azaz felnőtt (Berne)!
  • Győződj meg arról, hogy a másik megértette a feladatot!

Különben úgy jársz, mint a szobafestő a viccben:

A szobafestő először viszi magával a tanoncát gyakorlatra.

– Először is fesd le az ablakokat – hangzik az utasítás.

Másfél óra után jön a tanonc:

– Kész! A kereteket is befessem?

Nehéz szakirodalom a gnatológia, s nehéz a könyv is. Eszembe juttatja az egyetemi éveimet, s azt is, mennyire vártam, hogy gyógyítsak. Azt nem gondoltam, s nem is készültem fel arra, hogy a fogorvoslás nem csak a gyógyításról szól. Onnantól kezdve, hogy a páciens belép az ajtómon, és nyújtom a kezemet az asszisztensem felé a tükör-szonda kombóért, főnök és szolgáltató leszek egy személyben.

Szemfog vagyok, és Te…?

Dr. Jurácsik Tímea