Egy öko-tudatos magánemberként és egy fogorvos lányaként (akinek köszönhetően több fogászati gyűlésnek, konferenciának és műtéti beavatkozásokat tartalmazó PowerPointnak voltam kitéve, mint amennyit szeretnék beismerni) örömmel tapasztaltam, hogy a szájápolás kissé “zöldebbé” vált.

Noha a műtéti technikák és a praxisok digitalizálása az elmúlt években nagyban elősegítette a fenntarthatóságot, a tömeggyártásban alkalmazott eszközök, például a fogkrém tubusok, fogselyem tartók és műanyag fogkefék nem tartoztak ebbe az ökológiai kategóriába. Ennek eredményeként az évek során számos újra-hasznosíthatatlan hulladék keletkezett.

Nemrégiben megtudtam, hogy Colgate állította elő az első vegán tanúsítással rendelkező fogkrémet, mely egy újrahasznosítható tubusban kerül a végfelhasználókhoz. Ez a bejelentés önmagában is elég izgalmas és nagyszerű érzést jelent, de a hír utolsó része az, mely igazán felhívta az emberek figyelmét. Annak ellenére, hogy az elmúlt öt évet arra fordította a vállalat, hogy kidolgozza ezt a megoldást, a cég bejelentette, hogy megosztja az innovatív technológiát a versenytársakkal is. Mindezt ezért teszik, hogy kinyilvánítsák elkötelezettségüket annak érdekében, hogy csökkenjen a műanyag csomagolások igen széles körben alkalmazott formáinak a globális jelenléte.

Ezt a bejelentést az teszi különösen izgalmassá, hogy az ilyen típusú tubusokat nemcsak fogkrémekhez használják, hanem a bőrápoláshoz, továbbá sok más termék tárolásához is. A Colgate-nek köszönhetően – mely ezzel a döntésével mutatja a követendő utat -, a szájápolási ipar is készen áll a változásra.

Személy szerint én izgatottan várom, hová vezet az út…

Jaclyn Hoexter
Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.