“Találtunk néhány olyan beszámolót, mely szerint azoknál, akik teljes fogsorral alszanak, javulást mutatnak az OSA tünetei” – mondta el Jeff Tanner szerző, a Kalifornia Egyetem rezidense. „Azt feltételezték, hogy a fogak elvesztése legalább részben hozzájárul a kellemetlen légzőszervi panaszok kialakulásához.”

Ahogy az embernek egyre kevesebb foga marad, számos fiziológiás változás megy végbe, jegyezte meg Dr. Tanner. Például a függőleges dimenzió beszűkül, a nyelv pedig nagyobbra nő, mert már nincs, ami elfoglalja előle a helyet. A helyzete is megváltozik, más pozícióba kerül a szájüregen belül. Mivel korábban nem foglalkoztak azzal, hogy a fogak elvesztése előre vetíti-e az OSA megjelenését, a kutatók úgy döntöttek, megvizsgálják az összefüggést. „Munkánk során kiderült, hogy mások is kutatták már ezt a témát, csak nem ennyire direkt módon” – tette hozzá a kutató.. Dr. Tanner és munkatársai azt feltételezték, hogy akinek kevesebb a foga – főként azok, akinél teljesen hiányzik a fogsor – súlyosabb OSA-s tüneteket mutattak, az életkor és a testtömeg-index rögzítését követően is, melyek a betegség fő kiváltó tényezői. Retrospektív felmérést végeztek a Los Angeles-i veteránok körében. 210 férfi elektronikus adatait tekintették át, akiken már elvégezték az alvásvizsgálatot. Az OSA súlyosságát az apnoé-hypopnoé index segítségével állapították meg. A fogak állapotát panorámaröntgennel vizsgálták.

A 210 résztvevő közül 25,5 százaléknak hiányzott már foga. 36,6 százalékuknak 1-5 foga lett már oda, 20,8 százalékuk 6-16 fogának mondott már búcsút, 17,1 százalék pedig ennél is többnek. 30 százalékuknak enyhe OSA tünetei voltak, 36 százaléknak középsúlyos, 34 százaléknak pedig súlyos. Nem mutatkozott jelentős kapcsolat a meglevő fogak száma és a betegség foka között. A többtényezős elemzések szerint az életkor és a BMI erőteljesebben jelezték előre az OSA fennállását. „A fogvesztés mértéke nem függ össze az OSA súlyosságával, nem ront a betegségen” – következtettek a szerzők.