Az ivóvíz fluorid tartalmának növelésével csökkenthetők az angol egészségügyi biztosító-rendszer (NHS) hatalmas pénzügyi terhei, amelyek a gyerekek szájüregi megbetegedéséből adódnak.

A Community Dentistry and Oral Epidemiology című folyóiratban közzétett vizsgálat eredményei szerint a csapvíz fluorid tartalmának növelése javíthatja a gyerekek szájhigiénéjét, kevesebb gyermeknek kellene kihúzni a fogát, ráadásul úgy, hogy az semmilyen negatív hatással nincs az egészségre.

„Ez a vizsgálat ismét megerősítette azt, amit már régóta tudtunk, hogy a fluoridos víz jótékony hatással van a gyerekek fogaira, miközben az egész szervezet egészségi állapotát tekintve nincs káros hatása.” – mondta Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation vezérigazgatója.

„Az ivóvíz fluorid tartalmának növelésével megelőzhető a fogszuvasodás, ami az egyik leggyakoribb krónikus betegség az Egyesült Királyságban, a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt.”

„Jelenleg az Egyesült Királyságban az emberek mindössze 12%-a lakik olyan területen, ahol fluoridos az ivóvíz, és azokat az anyagi terheket, amelyek a fluoridos víz hiányából adódóan a fogaink egészségét érintik az NHS-nek kell felvállalnia. Személyes tapasztalatom is van ezzel a problémával kapcsolatban, hiszen sok éven keresztül a Birmingham-mel határos területen dolgoztam, ahol magasabb az ivóvíz fluorid tartalma, majd ezt követően Sandwell-ben praktizáltam, ahol nem fluoridos az ivóvíz.”

„A két területen a gyerekek szájhigiénéjében tapasztalt különbség óriási volt.”

A kutatás eredményei szerint 55%-kal kevesebb foghúzást végeznek azokon a területeken, ahol fluoridos az ivóvíz.

Jelenleg az Egyesült Királyság területén 6 millió ember él olyan területen, ahol a csapvíz hozzáadott fluoridot tartalmaz és további egy millió ember él olyan területen, ahol a víz természetes körülmények között is tartalmaz fluoridot.

„Számos tanulmányt tettek közzé világszerte a fluoriddal kapcsolatban.” – mondta Ben Atkins, a Revive Dental Care igazgatója és a British Dental Health Foundation vagyonkezelője.

„Sok évnyi tudományos tapasztalat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fluorid tartalmú fogkrémek és a megfelelő mennyiségben fluoridozott víz is igen fontos a fogak egészsége szempontjából, ugyanis csökkentik a fogszuvasodás mértékét és az általános egészségi állapotot tekintve nincs káros mellékhatásuk.”

„Én Anglia észak-nyugati részén dolgozom, ahol az országban a legmagasabb a fogszuvasodás mértéke, és a nehézségeket jelentősen csökkentené, ha növelnék az ivóvíz fluorid tartalmát.”

„Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a gyermekeink fogai válságos állapotban vannak, és minél előbb határozott intézkedéseket kellene hozni ezzel kapcsolatban, hiszen az NHS nem tudja sokáig hordozni az ezzel járó terheket, és az ivóvíz fluorid tartalmának növelése egy egyszerű és ártalmatlan megoldás arra, hogy javítsuk a gyermekeink fogainak egészségét.”