A Harvard Egyetem egy tanulmánya rámutatott, hogy a fluoridok talán nem is olyan nagyszerűek.

A tanulmányban szereplő eredmények azt mutatják, hogy a fluoridoknak a gyermekek idegrendszeri fejlődésére kifejtett ártalmas hatása létező jelenség. Az információ 2012. július 20-án tűnt fel az interneten az Enviromental Health Perspectives című tanulmányban, mely az egyesült államokbeli National Institute of Environmental Health Sciences kiadványa.

Egyes esetekben, a fluoridokban dús területeken élő gyerekeknél alacsonyabb IQ-t mértek, mint a fluoridokban szegény területeken élőknél.

Kizárólag a vízben található fluoridot vizsgálták meg, az információt ezt követően közölték.

A kutatás világossá tette, hogy sok még a tanulnivaló a fluoridoknak, a gyermekek idegrendszeri fejlődésére gyakorolt hatásáról.

A tanulmány szerint, ha a fejlődő agy fluoridok behatásának van kitéve, akkor nagymértékben érzékennyé válik a különböző toxinokra. A kifejlett agy azonban sokkal ellenállóbb a fluorid expozícióval összekapcsolható problémákkal szemben.

Már kis mennyiségű fluorid is sokféleképpen árthat a csecsemőknek. Egyes közösségek abba is hagyták a víz fluorozását, míg mások még csak tervezik azt.

Hogy a fluoridok hatása negatív vagy pozitív-e, továbbra is nyitott kérdés maradt, így további kutatás szükséges a fluorid expozíció valódi következményeinek meghatározásához.