A fogorvosok jelentős többsége (97%) kevesebb orális rákszűrést végez, összehasonlítva a pandémiát megelőző körülményekkel.

A fenti állítás és eredmény egy új felmérés szerint történt és született, amelyet a Brit Magán Fogorvosi Szövetség (BAPD) végzett.

A megkérdezett szakemberek közül majdnem felük klinikai naponként tíz vagy kevesebb beteget lát, több mint 55%-uk a szájrák szűrésének lehetőségét az új PPE-követelmények miatt jelentősen korlátozta, valamint több, mint 45% -uk nem fér hozzá megfelelő PPE-hez sem a normál munkafolyamatok (nonkancerózus) megkönnyítése érdekében.

Elutasították a szájrákos beutalásokat

Egyéb megállapítások a következők voltak:

  • A válaszadók körülbelül 30% -a egyáltalán nem kapott választ az NHS-től szakmai protokolláris segítséget kérve
  • A válaszadók majdnem 8% -ának csökkent az áttétekre is kiterjedő szakvizsgálatszáma
  • A válaszadók több mint 90% -a szerint a szájon át történő rák diagnosztizálás és kezelés teljes PPE esetén szinte lehetetlenné vált

A BAPD egy, az angol közegészségügynek (PHE) címzett levélben kijelentette, hogy célja „súlyos aggodalmainak” felvetése a szájrák fogászati rutin szűrővizsgálatának csökkentése következtében.

„A PHE nem rugalmas a feltételrendszert illetően.”. Ezt tovább bonyolítja az NHS e-mailen keresztüli rákdiagnosztikai tájékoztató rendszere, mely nagy akadálya a szájrákban szenvedő betegek időben történő kezelésének.”

Hozzáteszi: „Megértjük és elfogadjuk az átfogó stratégiával kapcsolatos rendkívüli óvatossággal kapcsolatos érveket és érzelmeket annak érdekében, hogy enyhítsük a COVID-19 terjedésének kockázatát, és végül életünket mentsünk meg, de ezt nyilvánvalóan egyensúlyba kell hozni a szájrák miatti megbetegedések és halálesetek növekvő kockázatával, amelyet a PHE túlságosan szigorú irányelvei követnek el, főleg a PPE tekintetében.”

A rákos szűrések elmaradása

A múlt hónapban végzett kutatások szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 2,4 millió ember várna rákszűrésére, további tesztekre vagy rákkezelésre.

A Cancer Research UK szerint ebben az időszakban általában becslések szerint 3800 daganatot diagnosztizáltak szűrés útján, 12 750 beteg részesült műtétben; 6000 ember részesült kemoterápiában és 2800 radioterápiában a határzár óta.

A BAPD felmérés eredményeit itt tekintheti meg. 

Gaby Bissett
Forrás: Dentistry.co.uk