Fogorvos vagy cégvezető?

Szakemberként – speciális területen, fogorvos képzés után, egy rendkívül nagy tudást igénylő szakmában indultál. Abban kifogástalan minőségben dolgozol. De a kizárólag szakember lét addig tart, ameddig egyedül, CSAK saját magad rendelsz – például, ha alkalmazásban vagy közreműködőként dolgozol valahol. Az első kollégától és alkalmazott felvételétől számítva a szereped átalakul, NEM csupán fogorvos vagy már, hanem menedzser is.

Aztán idővel, ahogy nő a céged, menedzserből átalakulsz cégvezetővé, majd cégtulajdonossá, a munkádban pedig egyre fajsúlyosabbak lesznek a stratégiai kérdések, végül pedig, ha ez a célod, operatív munkát már nem is kell végezned ahhoz, hogy tökéletesen működjön a céget anélkül, hogy akár egy tömést megcsinálnál.

Bill Gates hány kódot írt az utóbbi 40 évben?

Bill Gates a világ talán legsikeresebb informatikusa. Szerinted hány kódot írt az utóbbi 40 évben? Nem sokat… Miért? Mert amint a briliáns szakemberi szintet elérte, ki tudott lépni abból és képes volt egy összetett projekteket megvalósítani, menedzselni, azaz rávenni másokat, hogy mások is “Gates-minőségű” briliáns szakemberként teljesítsenek. Aztán arra is képes volt, hogy a cégét stratégiai irányba állítsa és a napi menedzsmentet is másra bízza. Tehát, ne ő legyen az, aki másokat rávesz brilliáns kódok írására, de az, aki helyette csinálja, az is legalább olyan jól irányítsa a napi munkát, mint ő tette. Az utóbbi évtizedekben meg már csak jótékonykodik, mert a cégvezetést is „el tudta engedni”, és a tulajdonosi szerep specifikumait is elsajátította.

Fogorvos vagyok vagy szeretnék egy saját fogászatot?

Ez a nagy kérdés, amit el kell döntened! Nincs azzal semmi baj, hogy szerződéses fogorvosként dolgozol, vagy egyszemélyes rendelőként, a neveddel bevonzva építed a praxisod. Viszont elég hamar eléred majd a személyes teljesítő képességed határát, gazdaságilag limitált leszel és egy szint után nem tudsz tovább növekedni. Ugyanakkor ezeket leszámítva, talán sokkal egyszerűbb, könnyebb és okosabb így működni, mint belevágni egy cég működtetésébe.

Mert ha saját fogászatot szeretnél, felejtsd el, hogy kizárólag fogorvos vagy! Akkor fogorvos ÉS menedzser vagy. Szakember és vezető! Ha ezt is jól csinálod, még kevésbé leszel fogorvos… egyre kevésbé foglalkozol majd a fogorvosi szakmával és egyre többet a számokkal, az emberekkel, a stratégiával és a jövőképpel.

A csapda pedig az, hogy ha nő a rendelőd, egyre többet kell foglalkoznod olyan dolgokkal, amire a fogorvos képzés során nem tanítottak meg. Nem tudod, hogy kezeld ezeket, egyre több lesz a feladat, a stressz, a káosz és elindulsz a kiégés útján. Már nem okoz örömöt a páciensekkel való kapcsolat és a munkatársak is gondot jelentenek körülötted. És talán még anyagiakban sem azt kapod, amit a „nagy ígéret” mondott.

A kiégést jó kezelni, de talán megelőzni és elkerülni még jobb!

Tanulni kell ezt is!

Első lépés: tudatosítsd, hogy ha saját rendelőd van, a fogorvosi identitásodat ki kell egészítsd egy új, vezetői identitással.

Második lépés: tanulj, tanulj, képezd magad, gyakorolj! – mint minden mást, ezt is lehet tanulni és fejleszteni. Erre vannak ma már sokkal szélesebb körben fogorvos képzés lehetőségek.

Faragj magadból jó menedzsert, aztán képezd ki magad jó cégvezetővé!

Kezd ezzel a könyvvel, vedd meg magadnak karácsonyra: Michael E Gerber – The E-myth Dentist!

Máté Zoltán
Dental Menedzser