A Mintel által végzett kutatásból kiderült, hogy a dohányzók csaknem egyharmada dohányzik többet az Egyesült Királyságban a COVID-19 járvány kezdete óta. A brit dohányosok 65%-a aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy cigarettázási szokásai miatt nagyobb veszélynek van kitéve jelenleg a koronavírusnak köszönhetően. A felmérés továbbá megállapította, hogy Nagy-Britanniában a dohányzók több mint fele (51%) stressz dohányzik.

Egyéb megállapítások a következők:
– A 18-34 év közötti dohányosok 39% -a azt mondja, hogy rendszeresebben dohányzik a COVID-19 kezdete óta.
– A megkérdezettek 10% -a leszokás után ismét dohányozni kezdett.
– Az összes dohányos 30% -a rendszeresebben dohányzik a vírus kitörése óta.

Dohányzási szokások
Hasonló minták találhatók az e-cigarettát használók körében is – 10-ből több mint négyen (42%) rendszeresebben “gyújtanak rá”. A megkérdezettek közül 10-ből hét (69%) számolt be arról, hogy a légúti egészségüket fontosabbnak tartják, mint a COVID-19 kitörése előtt.

Roshida Khanom, a Mintel igazgatója elmondta: „A járvány megemelte a stressz szintjét, és a dohányosok körében ez a dohányzás gyakoriságának növekedését mutatta. Ez aggodalomra ad okot, különösen azoknak a fiatal dohányosoknak a körében, akik egészségügyi- és pénzügyi gondokkal küzdenek. A fiatal dohányzók körében drasztikusan megnövekedett munkanélküliség és a munkahelyi bizonytalanság, ezek hatására pedig növekedtek a dohányzással kapcsolatos számok is. ”

Továbbá hozzátette: “A lezárási korlátozások enyhítése segít a magányon és az unalmon, de ez a két tényező drasztikusan növelte a dohányzás arányát az elmúlt 1 évben. A kialakult szokások visszafordítása vagy elhagyása pedig időigényes”.

Forrás: dentistry.co.uk