A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint az 1970-es évek óta az angliai dohányzási arány a népesség körében folyamatosan csökken. Míg a felnőttek 45,6%-a dohányzott 1974-ben, ez mindössze 15,1% volt 2018-ban. A jótékonysági Cancer Research UK által finanszírozott új kutatás kimutatta, hogy ez valójában azt jelenti, hogy évente 1,4 milliárddal kevesebb az elfüstölt cigaretta (havonta 118 millió-val kevesebb).

A tanulmányt a University College London (UCL) kutatói végezték: megvizsgálták a 2011 és 2018 közötti cigarettaértékesítési adatokat, majd összehasonlították azokat a Smoking Toolkit tanulmány résztvevőinek saját beszámolójában szereplő havi cigarettafogyasztással.

Összességében az egyes adatsorok eredményei szorosan összefüggenek. Az eladási adatok 24,1% -os csökkenést mutattak a havonta eladott cigaretta átlagos számában, szemben a 24,4% -os csökkenéssel, amelyet a dohányzó eszközkészlet tanulmányában rögzítettek.

Az UCL Dohány- és Alkohol Kutató Csoportjának vezető szerzője, Sarah Jackson egy interjúban elmondta a Cancer Research UK-nek: „Ragyogó, hogy Angliában évente több mint egy milliárd darabbal kevesebb cigarettát értékesítenek és sokkal kevesebben dohányoznak. A nemzeti cigarettafogyasztás drámai csökkenése meghaladta a dohányzás gyakoriságának csökkenését. Ez azt jelenti, hogy nem csak kevesebb ember dohányzik, hanem azok is, akik továbbra is dohányoznak, kevesebbet dohányoznak. ”

“Az ilyen vizsgálatok segítenek pontos képet adni a cigarettafogyasztásáról, így tudjuk, hogy hol vagyunk, és mit kell még tenni” – folytatta Jackson.

„Nagyszerű hír, hogy kevesebb cigarettát értékesítenek és jóval kevesebben dohányoznak” – tette hozzá George Butterworth, az Egyesült Királyság Cancer Research vezető politikai igazgatója. “Azt mondta, hogy a szigorúbb szabályozás bevezetése nem működne – ezért kampányolt a törvényi szabályozás bevezetése ellen, de a kutatás bizonyítja, hogy a dohányzási tendenciák a helyes irányba haladnak.”

„A dohányzás továbbra is a rák legnagyobb és leginkább megelőzhető oka, és egyes csoportokban a dohányzás aránya sokkal magasabb, például a rutin és a fizikai dolgozók esetében, tehát itt nem állhatunk meg. Szükségünk van a kormányra, hogy megoldja a finanszírozási válságot a helyi leszokási szolgáltatásokban. A dohányiparnak ráadásul fizetnie is kellene ezekért a szolgáltatásokért, valamint a termékeik által okozott közterületi szennyezés csökkentéséhez”- tette hozzá Butterworth.

A „Comparison of trends in self-reported cigarette consumption and sales in England, 2011 to 2018” címmel készült tanulmányt a JAMA Network Open 2019. augusztusi számában tették közzé.

Forrás: eu.dental-tribune.com