IDS, Köln, Németország, 2011. március 22.: Európa legnagyobb fogászati szakvásárán, a Nemzetközi Fogászati Kiállításon (IDS) három cég: a Dental Wings, a 3M ESPE és a Straumann bejelentette, hogy egyesítik erőiket egy a fogászati alkalmazások között széles körben használható, nemzetközi nyílt szoftverszabvány megalkotására. A kezdeményezéstől azt várják, hogy fokozott rugalmasságot, egyszerűséget és kényelmet kínál majd a felhasználóknak, miközben mindez idő-, költség- és befektetési kockázatkímélő. A szabványosítás iránti igény a digitális fogászatban azért sürgető, mert jelentősen megnőtt a különböző rendszerek és szoftverplatformok száma, ami zavart kelt a fogorvosok és a fogtechnikai laboratóriumok körében. A szabványosított szoftver várhatóan a digitális piac fő mozgatórugója lesz.

A szabványosítás előmozdítása érdekében a 3M ESPE és a Straumann megállapodott abban, hogy CADCAM megoldásaikhoz operációs alapszoftverként átveszik a Dental Wings DWOS szoftverplatformját. Több partner egyesített erőforrásaival előreláthatólag lényegesen többet lehet majd elérni, mint egy-egy különálló szállítóéval. A vezető szoftverplatform létrehozására irányuló kezdeményezés kilátásai így e téren kiválóak.

Specialistákból álló csapatának köszönhetően a kanadai Dental Wings mára a fogászati szoftverek egyik vezető fejlesztőjévé vált. Mindehhez a 3M ESPE és a Straumann a maga területén alapos szakértelemmel és irányítással járul hozzá, beleértve a digitális megoldásokat is. Az egyesített erőforrásokkal meggyorsul majd a DWOS fejlesztése, hogy egy a kategóriájában legjobb, preferált rendszerré váljék. Saját, specifikus alkalmazásait mind a 3M ESPE, mind a Straumann erre az alapszoftverre építi a továbbiakban, ezáltal juttatják többletértékhez a vásárlóikat. Más cégeket is bátorítanak arra, hogy csatlakozzanak az együttműködéshez, és járuljanak hozzá a platform jövőjének alakításához.

A megvalósítandó szoftverplatform
A DWOS platform alkalmazási területe, minősége és funkcionalitása kitűnő megoldást kínál a fogászaton belüli kommunikációra, tervezésre és együttműködésre. A DWOS egy a kereskedelmi forgalomban beszerezhető nyílt rendszer, ami a rugalmas protetikai kialakítás lehetőségét kínálja a fogtechnikai laborok számára azáltal, hogy többféle rendszerből és forrásból, például laboron belüli modell-szkennelésből, szék melletti intraorális szkennelésből és közvetlenül a fogorvosi rendelőktől kapott lenyomat-szkennelésekből származó adatokat használhatnak fel. A fogpótlásokat házon belül lehet előállítani, vagy a növekvő számú gyártócentrumok egyikébe kiszervezni. A DWOS platform erős pozícióval rendelkezik ahhoz, hogy a felhasználók által előnyben részesített, vezető, nyílt szoftverré váljék, amely összekapcsolja a klinikusokat és a gyártókat.

A Dental Wings egy különálló, célorientált szoftveregységet alapít
A 2007-ben alapított Dental Wings a fogászati CADCAM megoldások egyik vezető szállítója, amely különböző fogászati piaci szegmenseknek szánt tervező és gyártó szoftverek fejlesztésére specializálta magát. A magántulajdonú vállalat 3D szkennereket is fejleszt, gyárt és értékesít a fogászati ipar számára. Székhelye Montrealban (Quebec, Kanada) található.

A Dental Wings annak érdekében, hogy az üzleti területeire koncentrálhasson, úgy döntött, hogy szkenner- és szoftver-üzletágát két önálló egységre választja szét. A szoftver-üzletág az új „Open Digital Dentistry” vállalati márkanév alatt fog működni, amely majd a DWOS-t fejleszti és piacra viszi, valamint a fogászati szoftverfejlesztésre koncentrál.

Naoum Araj, a Dental Wings elnöke így nyilatkozott: „A porond elegyengetése nélkül, amihez az út a szabványosításon keresztül vezet, lehetetlenség volna megfelelni az új feldolgozási eljárások kifejlesztése által jelentett kihívásnak – így hát nagyon izgatottak vagyunk azon lehetőség láttán, hogy a fogászati ipar két vezető vállalatával együtt megalkossuk a fogászati tervezésre vonatkozó szabványt. A szabvány létrehozása csökkenti majd az inkompatibilis rendszerek által keltett zűrzavart és serkenti a növekedést a digitális fogászatban.

Nem korlátozzák többé a szakembereket specifikus letapogató vagy gyártó rendszerekre és úgy gondoljuk, hogy egy közös platform forradalmasítja majd a fogászati ipart. Az a célunk, hogy minél szélesebb hozzáférést biztosítsunk a leginnovatívabb technológiákhoz, köztük szkennerekhez, anyagokhoz és tervező/gyártó szolgáltatásokhoz. A Dental Wings ezért szánta el magát arra, hogy a DWOS-t egy olyan nyílt és együttműködő szoftverplatformmá tegye, amely rugalmasságot kínál és biztosítja az illeszkedést.

Annak érdekében, hogy a DWOS kibővítésével lefedjük a legtöbb fogászati alkalmazást, úgy döntöttünk, hogy egy új, független egységet hozunk létre, amely kizárólag fogászati szoftverekkel foglalkozik és azokra koncentrál. Ennek székhelye Svájcban lesz.”

3M ESPE
A 3M ESPE a fogászati piac egyik úttörője, amely már fél évszázada látja el megbízható márkákkal a klinikusokat szerte a világon. A vállalat több mint 2000 terméket, illetve szolgáltatást állít elő és értékesít, amelyek arra készültek, hogy a fogászati szakemberek segítségére legyenek pácienseik orális egészségi állapotának jobbításában. A 3M ESPE a digitális fogászatban is úttörő és vezető: az elmúlt tíz év során a Lava Hálózaton keresztül digitálisan megszerkesztett fogpótlások millióit készítették el sikeresen.

A 3M egészségügyi üzletága, a 3M hat fő üzleti szegmensének egyike olyan világszínvonalú innovatív termékeket és szolgáltatásokat nyújt az egészségügyi szakembereknek, amelyek hozzájárulnak a praxis és a betegellátás fejlesztéséhez az orvosi, orális egészségügyi, gyógyszerészeti és egészségügyi információs piacokon.

Larry Lair, a 3M ESPE elnöke és ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Úgy gondoljuk, hogy szükség van a vezető iparvállalatok együttműködésére ahhoz, hogy támogassák a nyílt szoftverszabványt. A 3M ESPE örömmel egyesíti erőit a Straumann-nal és a Dental Wings-szel a digitális fogászati tervezésben alkalmazandó nemzetközi szoftverszabvány létrehozására. A 3M ESPE a digitális fogászat úttörőinek egyike, amely több mint tízéves tapasztalat birtokában a fogtechnikai laboroknak precíz, produktív megoldásokat, a klinikusoknak pedig csúcsminőségű, megbízható fogpótlásokat és anyagokat szállít. Ha ezt a tapasztalatot olyan erős partnerekkel egyesítjük, mint a Straumann és a Dental Wings, akkor egyetlen nyílt platformról leszünk majd képesek csúcsminőségű, precíz munkafolyamatokat szolgáltatni, ezzel pedig kiküszöböljük azt, hogy a technikusoknak többféle rendszert kelljen kitanulniuk.”

Straumann
A bázel-i (Svájc) székhelyű Straumann Group globális vezető az implantátumok, a helyreállító fogászat és az orális szövetregeneráció terén. Vezető klinikákkal, kutatóhelyekkel és egyetemekkel együttműködve a Straumann a fogpótlás, a restaurációs megoldások vagy a fogvesztés megakadályozása céljára fogászati implantátumokat, eszközöket, protetikai és szövetregenerációs termékeket fejleszt és gyárt. A Straumann termékei és szolgáltatásai széles viszonteladói és partneri hálózatán keresztül több mint 70 országban elérhetők.

A Straumann az etkon AG megvásárlásával 2007-ben lépett a digitális fogászat területére. A csoport 2009-ben kezdett el számítógép vezérelt sebészettel és intraorális szkenneléssel foglalkozni. Azon túl, hogy a világon vezető szerepet játszik az implantológiában, CADCAM szkennereket és tervező szoftvereket is gyárt. A vállalat 2010-ben a teljesen új Straumann CARES CADCAM rendszer kifejlesztésével és piaci elindításával gyorsította térnyerését a digitális fogászatban.

Beat Spalinger, a Straumann elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Vásárlóink olyan szabványosított funkciójú szoftvert akarnak, amely többféle adatforrással köti össze őket. Egyidejűleg igénylik a maximális rugalmasságot és a kiszámíthatóság, a minőség és a megbízhatóság teljes garanciáját. A kezdeményezés, amit ma jelentünk be lehetővé teszi a számunkra, hogy teljesítsük ezeket a követelményeket. A partneri együttműködésre vonatkozó elképzelés biztosítja, hogy egy szabványos, nyílt rendszer előnyeit kínáljunk a továbbfejlesztett Straumann alkalmazásokkal kombinálva. Ez valódi hozzáadott érték a felhasználók számára. Ezek zökkenőmentes összekapcsolhatóságot is nyújtanak az egész munkafolyamatban és biztosítják a Straumann minőséget.”

Digitalizálás: a jövő alakítása
A digitális technológiák egyre elterjedtebbé válnak a fogászatban és alkalmazások széles körét fedik le az általános praxis-menedzsmenttől a kezelés megtervezésén, képalkotáson, vezérelt sebészeten és a digitális lenyomatvételen át egészen a számítógéppel támogatott protetikai tervezésig és gyártásig. A digitális technológia hatalmas előnyöket kínál: az idő- és költségtakarékossághoz hozzáteszi még a rugalmasságot, a kényelmet és a precizitást is. Az ipar azonban széttöredezett és kevés rendszer kínál széles összekapcsolhatóságot. A szabványosításon keresztül megvalósítható egyszerűsítés tehát sürgető.

Egyesített erőforrások a fejlesztés előmozdítására
A szoftverekkel szemben támasztott követelmények növekedni fognak az újonnan integrált funkciók kifejlesztésével. A fejlesztés finanszírozása viszont behatárolt és elégtelen, mert azt a versengő vállalatok többféle, egyedi és zárt rendszerre fordítják, amelyek legtöbbje ugyanazt a célt szolgálja. Több partner egyesített erőforrásaival várhatóan többet lehet majd elérni mint a különálló szállítókén keresztül. Mindezt figyelembe véve a DWOS kilátásai nagyszerűek ahhoz, hogy e téren egy globális, vezető szoftverplatformmá váljon.

A vásárlókra váró előnyök
Egy olyan szabványosított szoftver általános elfogadása, amely megfelel a jelen és a jövő kihívásainak, várhatóan számos előnyt kínál majd a fogászati szakemberek és különösen a laboratóriumok számára – például azt a lehetőséget, hogy közös platformot használjanak és különböző vállalatokkal, illetve márkákkal dolgozzanak. Amellett, hogy egy szabványplatform fokozza az egyszerűséget, a rugalmasságot és kényelmet, időtakarékos is és csökkenti a képzési valamint befektetési kockázatot.

Elérhetőség
A Dental Wings szkennerei máris rendelkeznek a DWOS szoftverplatformmal. A 3M ESPE az IDS-en indította el a Lava Scan ST Design rendszerbe beépülő bővítést. A Lava Design 7 a DWOS-on alapul. Mind a 3M ESPE Lava Chairside Oral Scanner, mind a Straumann által forgalmazott iTero® intraorális szkennelő rendszer használható már a DWOS-szal. A Straumann preoperatív tervező szoftvere már a DWOS-hoz van kapcsolva, míg a vállalat CARES CADCAM rendszerét jelenleg alakítják át a befogadására.