Az eddig is köztudomású tény volt, hogy a szénsavas és cukros üdítők ártanak a fogaknak. Az viszont új hír, hogy a cukormentes italok is károsak – állítja a Melbourne-i Egyetem friss kutatása.

A legtöbb üdítő savas kémhatású összetevőkből áll, a pH-szint pedig kimondottan alacsonynak mondható. Ezek az italok hiába cukormentesek, sajnos jelentősen károsítják a fogzománcot – állítják a szakemberek, miután 23 különböző üdítő- és sportital összetevőit – és azoknak a fogzománcra gyakorolt hatásait – ellenőrizték.

„Igen, a fogszuvasodás esélye valóban kisebb, ha cukormentes üdítőket veszünk csak magunkhoz, de a legtöbb étel és ital. savtartalma ettől még jelentősen károsíthatja a fogzománcot” – mondja a kutatást vezető Eric Reynolds, a Melbourne-i Egyetem professzora és az Oral Health CRC vezérigazgatója.

A friss kutatás szerint a legtöbb szénsavas üdítőital 30, illetve 50 százalékkal ront a fogzománc állapotán. Ez sajnos a cukormentes frissítőkre is igaz, ideértve az ízesített ásványvizeket is, amelyek épp az egészségügyi megfontolások miatt egyre népszerűbbek.

A sportitalok sem teljesítettek jobban a teszteken: nyolcból kettő kivételével – amelyek extra magas kalciumtartalommal rendelkeztek – mind súlyosan károsítja a fogzománcot, ezért csak visszafogottan érdemes fogyasztani belőlük.

Forrás: medipress.hu