A COVID-19 vírussal fertőzött fogorvosok több mint 70%-a hat hónappal később is rendelkezik antitestekkel. Ez derül ki a Birminghami Egyetem által vezetett új tanulmányból. A résztvevőktől először 2020 júniusában, majd 2020 szeptemberében vettek mintát. Ez utóbbira azután került sor, hogy a fogorvosi rendelők újra megnyíltak a fokozott egyéni védőeszközökkel és fertőtlenítési intézkedésekkel szabályozva. A vizsgálatot 2021 januárjában, hat hónappal a vizsgálat kezdete után ismét elvégezték. A korábban fertőzöttek több mint 70%-ánál három és hat hónappal később is megmaradtak az antitestek. Náluk 75%-kal csökkent az újrafertőződés kockázata is.

Jelentős kockázati tényező
A tanulmányból az is kiderült, hogy a brit fogorvosok több mint 16%-a esett át a koronavírus fertőzésen a világjárvány első hullámában. A 2020 júniusában gyűjtött adatokból kiderült, hogy a résztvevők 16,3%-a – akik fogorvosokból, dentálhigiénikusokból és fogászati asszisztensekből álltak – rendelkezett COVID-19 antitestekkel. Ehhez képest a teljes lakosság mindössze 6%-ának volt ekkor.

Ezzel szemben a rendelői recepciósok körében, akik kevés közvetlen pácienssel érintkeznek, a fertőzési arány hasonló volt az általános lakosságéhoz. A kutatás az etnikai hovatartozást is jelentős kockázati tényezőként mutatta ki a fertőzés szempontjából. Például a fekete bőrű résztvevők 35%-ának és az ázsiai résztvevők 18,8%-ának volt COVID-19 antitestje. Ez a fehér résztvevők 14,3%-ával állt szemben.

Gyors és magasabb
Más eredmények azt mutatták, hogy a korábbi fertőzéssel nem rendelkezők 97,7%-ánál legalább 12 nappal az első Pfizer-oltás után kialakult az antitestválasz. A korábban fertőzöttek körében pedig az antitestválasz gyorsabb és nagyobb mértékű volt a Pfizer vakcina egyszeri adagját követően. Iain Chapple az egyetem parodontológia professzora, valamint a restauratív fogászat szaktanácsadója. ‘A fogászati szakemberekről úgy gondolják, hogy nagy kockázatának vannak kitéve. Ennek az az oka, hogy rutinszerűen a páciensek aerodigesztív traktusán belül operálnak. És rendszeresen végeznek aeroszoltermelő eljárásokat, amelyek a levegőben szálló részecskék keletkezésével járnak’ – mondta.

Megszakított átvitel
Hozzátette: “Úgy tűnik, hogy a COVID-19 következtében az általános fogorvosi rendelőkben bevezetett foglalkozás-egészségügyi intézkedések megszüntetik ezt a fokozott kockázatot. Ezt azonban alaposan meg kell vizsgálni, hogy kiderüljön, sikeresen megszakították-e a SARS-CoV-2 terjedését”.

A tanulmányban – amelyet a Journal of Dental Research című folyóiratban tettek közzé – több mint 1500 fogorvos vett részt.

Forrás: dentistry.co.uk