A digitális mosolytervezés (Digital Smile Design, DSD) dr. Christian Coachman által kidolgozott protokolljának mindennapi alkalmazása szerves része a rendelőnkben folyó munkának. A segítségével olyan komplex módon tudjuk megtervezni az eseteinket, amely egyszerre növeli a kezelés színvonalát, valamint emeli a kapott funkcionális és esztétikai eredményeket. Az egyik kiemelkedő előnye a DSD-nek, hogy a páciensnek be tudjuk mutatni a kezelés várható kimenetelét, azaz láthatja a jövőbeli mosolyát. A segítségével könnyebben meggyőzhetjük pácienseinket, hogy elfogadják a számukra felajánlott ideális kezelési tervet, és tovább bátoríthatjuk őket azzal, hogy a mock-up felhelyezése után azonnal bemutatjuk a fogaik általunk tervezett új megjelenését.

A DSD egy széles indikációs területtel rendelkező protokoll, amely alkalmazásának módját Coachman igen részletesen kidolgozta, és elérhetővé tette a honlapján. Ezért az alábbiakban nem a protokollt fogom bemutatni, hanem a személyes tapasztalataimat osztom meg a használatáról. Az eddigi megfigyeléseim alapján kidolgozott új eljárást szeretném ismertetni a frontális felvételek készítéséhez. A kiindulási állapot teljes körű felmérésén kívül a kiindulási felvétel kiválasztása az egyik leglényegesebb feladatunk, mivel az egész DSD ezen alapul.

Stabil fejhelyzet biztosítása

Először is fontos alaposan megvizsgálnunk, hogy a páciens különböző helyzetekben hogyan tartja a fejét, hogyan mosolyog, hogyan nevet. Ezenfelül mindig meg kell figyelni a bipupilláris vonal lefutását. Gyakran megfigyeltem, hogy a bipupilláris vonal nem párhuzamos a horizontális síkkal. Ezeket az adatokat fontos figyelembe venni a további mérések során. Amennyiben állkapocsízületi diszfunkció áll fent, a rendellenesség kezelése után újra el kell végezni ezeket a méréseket.

Én egy, a szemészetben használatos fejtámaszt alkalmazok a felvételek elkészítése során, mivel így az állcsúcsot és a homlokot fix, stabil helyzetben tudom tartani. Észrevételeim szerint ez nagy segítséget ad a szükséges dokumentáció elkészítéséhez (1. a–b ábrák).

1. a–b ábrák: Frontális arcfelvételek fejtámaszban szájterpesz használatával (a) és szájterpesz nélkül (b).

1. a–b ábrák: Frontális arcfelvételek fejtámaszban szájterpesz használatával (a) és szájterpesz nélkül (b).

Frontális felvételeket készítek a kezelési terv kimenetelét bemutató mock-up dokumentálásához, a preparációt követően a fogtechnikus számára szükséges mérések elvégzéséhez, a digitális harapásvételhez, valamint a mock-up és a végső állapot összehasonlításához.

Az alábbiakban különböző eseteken szeretném bemutatni a DSD-vel végzett munkám gyakorlati aspektusait, anélkül hogy külön kitérnék konkrétan a mosolytervezés folyamatára. Csak megerősíteni tudom, hogy a digitális munkavégzés nagy segítséget nyújt a kezelés minden lépése során. Időt takaríthatunk meg ezzel, és sokkal jobb eredményeket érhetünk el a pótlások horizontális és vertikális megtervezése során, elkerülve a nagymértékű utólagos korrekciókat.

2. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban szájterpesz használatával. 3. ábra: A fogtechnikus számára szükséges mérések eredményei. 4. ábra: Digitális mosolytervezés. 5. ábra: Szilikonkulccsal készített direkt mock-up korrekciók nélkül.

2. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban szájterpesz használatával.
3. ábra: A fogtechnikus számára szükséges mérések eredményei.
4. ábra: Digitális mosolytervezés.
5. ábra: Szilikonkulccsal készített direkt mock-up korrekciók nélkül.

Esetbemutatás

Az itt bemutatott négy esetben a frontális felvételek elkészítésének új módszerét ismertetem.

6. a–b ábrák: Kiindulási és végső állapot (intraorális).

6. a–b ábrák: Kiindulási és végső állapot (intraorális).

7. a–b ábrák: Kiindulási és végső állapot (extraorális).

7. a–b ábrák: Kiindulási és végső állapot (extraorális).

8. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban, szájterpesz használatával, 8 mm-es harapásemelés után. 9. ábra: Kiindulási állapot. 10. ábra: Direkt mock-up az alsó és felső fogíven korrekciók nélkül, harapásemeléssel.

8. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban, szájterpesz használatával, 8 mm-es harapásemelés után.
9. ábra: Kiindulási állapot.
10. ábra: Direkt mock-up az alsó és felső fogíven korrekciók nélkül, harapásemeléssel.

Az első esetben 6 IPS e.max korona számára preparált felső frontfog látható (2–7. ábrák). A második esetben egy állkapocsízületi diszfunkcióban szenvedő páciens számára a kezelési terv bemutatására készített mock-upról készített felvételek láthatóak (8–10. ábrák). A harmadik esetben a felső fogív teljes rehabilitációja látható Cirkon/IPS e.max koronákkal (11–14. ábrák). Az utolsó esetben egy krónikus parodontitisben szenvedő páciens számára készített mock-up látható.

11. ábra: A fogak preparálása után a fogtechnikus számára elvégzett mérések eredményei. 12. ábra: A preparált fogakra elkészített direkt mock-up ellenőrzése digitális felvételen. 13. ábra: Kiindulási állapot. 14. ábra: Végső állapot. A felső fogívben koronák és hidak készültek, az alsó fogívben fogfehérítés történt, és kompozit tömések készültek.

11. ábra: A fogak preparálása után a fogtechnikus számára elvégzett mérések eredményei.
12. ábra: A preparált fogakra elkészített direkt mock-up ellenőrzése digitális felvételen.
13. ábra: Kiindulási állapot.
14. ábra: Végső állapot. A felső fogívben koronák és hidak készültek, az alsó fogívben fogfehérítés történt, és kompozit tömések készültek.

Összefoglalás

Ebben a cikkben a  Coachman-féle digitális mosolytervezés során felhasznált frontális felvételek elkészítésének egy új módját mutattam be röviden. Ezen eljárás alkalmazásával standardizáltabb felvételeket tudunk készíteni a DSD különböző lépései során, így növelve a kezelés színvonalát.

15. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban, szájterpesz használatával.

15. ábra: Frontális arcfelvétel fejtámaszban, szájterpesz használatával.

16. ábra: Kiindulási állapot. 17. ábra: A felső fogívre készített direkt mock-up, korrekciók nélkül. 18. a–c ábrák: Mosoly a kiindulási állapotban. 19. a–c ábrák: Mosoly a mock-up elkészítése után.

16. ábra: Kiindulási állapot.
17. ábra: A felső fogívre készített direkt mock-up, korrekciók nélkül.
18. a–c ábrák: Mosoly a kiindulási állapotban.
19. a–c ábrák: Mosoly a mock-up elkészítése után.

Forrás: Dental Press