A vírusos járványok során a fogászati rendelők is jelentős kihívásokkal néznek szembe. Szükség van az alapos higiéniára a vírus terjedésének a megelőzése érdekében. A szájápolási termékekben található ciklodextrinek segíthetik a fogorvosokat a munkájuk végzése során. A ciklodextrinek nem elsősorban a vírusfertőzések megelőzésére vagy gyógyítására szolgálnak, de ugyanúgy, mint a szappan, elpusztítják a vírusok membránjait, és gyengébbé teszik azokat.

A járványok idején a fogászati rendelőkben dolgozó orvosok, asszisztensek munkáját – a vírusfertőzés kockázatának megelőzése érdekében – alaposan át kell gondolni. Ezért a rendelőknek kivételes óvintézkedéseket kell tenniük a vírus terjedésének megakadályozására, valamint a betegek és a személyzet egészségének a biztosítása érdekében. A szájápolási termékek hozzájárulhatnak, segíthetik ezeket az erőfeszítéseket, és biztonságosabbá tehetik a fogászati rendeléseket.

A ciklodextrinek széles spektrumú vírusellenes eszközként történő felhasználása az egyik módja annak, hogy a szájápolási termékek is elősegítsék a vírusfertőzések megelőzését. Jelenleg még nem általános, de a jövőben célszerű lenne, ha egyre több szájápolási termék tartalmazna ciklodextrineket, hogy ki lehessen használni a vírusok elleni küzdelemben egyedi sajátosságaikat.

“A ciklodextrinek rendkívül értékesek a száj-, a torok- és az orr nyálkahártya vírusos megbetegedéseinek a megelőzésében” – ismertette prof. Denis Bourgeois, Claude Bernard Lyon 1 Egyetem tanára.

Mi jellemző a ciklodextrinekre?

A ciklodextrinek olyan anyagok, amelyeket a gyógyszerszállításban általában oldószerként használnak, azaz olyan “médiumok”, amelyek segítik a gyógyszerek eljuttatását oda, ahol azokra szükség van. Ide tartoznak például a vírusellenes gyógyszerek, amelyeknek el kell érniük a nyálkahártyákat, ahol a vírusok hajlamosak letelepedni és elterjedni. Science Advances-ben közzétett, nemrégiben készült tanulmány szerint a kutatók által kifejlesztett ciklodextrin: “Széles spektrumú virucid, visszafordíthatatlan hatásmechanizmust és magas ellenálló képességet mutat vírusrezisztencia szempontjából, továbbá biokompatibilis…

Hogyan működik?

A ciklodextrinek a vírusok ellen küzdenek a koleszterin szekréciójával a vírusrészecskékből, és ezáltal lipidtutajok (raftok) megszakítását okozzák. Más szavakkal, a ciklodextrinek zavarják a vírus lipid membránját, hatékonyan legyőzve annak aktivitását és terjedését. A ciklodextrinek szintén levonhatják a koleszterint a gazdasejt membránjaiból, ezáltal kevésbé hajlamosak a vírusfertőzésekre.

A ciklodextrineknek a száj nyálkahártyájára történő felvitele tehát segíthet megelőzni a fertőzéseket és a vírusok terjedését a szájban, az orrban és a torokban. 

Mit jelent ez a szájápolás jövőjére?

Jelenleg nagyon kevés szájápolási termék található a piacon, amelyek ciklodextrineket is tartalmaznak. A vírusfertőzések terjedésének aktív leküzdése érdekében a jövőben aktív hatóanyagként kell bevonni a ciklodextrineket. Ez nemcsak a fogorvosi rendelőkben segítheti a vírusbiztonság magasabb szintjének fenntartását, hanem lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy kezeljük és megelőzzük a fertőzéseket (pl. a mindennapi gargalizálás segítségével). A ciklodextrint tartalmazó szájvíz használata csak egy része lehet a nagyobb erőfeszítéseknek.

Számos kézikönyv leírja, hogy mit kell tenni saját és betegeink védelme érdekében a vírusos járványok idején.
Olvassa el a Dr. Volom András által készített összeállítást IDE kattintva!

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.