Az újabbnál újabb digitális trendek megjelenése a fogászatban nem várt sebességgel zajlik, a külföldön használatos technikák többsége pedig Magyarországon is egyre népszerűbbé válik. Ezek közé tartozik a CAD/CAM technológia, amely lehetővé teszi a számítógép segítségével történő tervezést és megvalósítást. A digitális munkafolyamatok által a szakemberek sokkal pontosabb fogpótlásokat tudnak előállítani, mint korábban a hagyományos módszerekkel.

maxresdefault

 

Gyakran felmerül a kérdés, amikor a fogászat digitalizálódásáról esik szó, hogy vajon ez a folyamat nem azt eredményezi-e, hogy a fogtechnikusok munkája előbb-utóbb szükségtelenné válik. Róth Lajos fogtechnikus mester szerint erről közel sincs szó, hiszen ezeknek a szoftvereknek és technikáknak a használatához komoly szaktudásra van szükség, a számítógép nem helyettesíti, csak támogatja a szakember munkáját. A fogtechnikusi feladatok ugyan átalakulnak, de továbbra is nélkülözhetetlenek maradnak.

“Az intraorális szkennelési technológiák gyorsaságuk és pontosságuk miatt egyre népszerűbbek a fogorvosok körében nemzetközi szinten, bár itthon még kevésbé elterjedtek. A fogorvos digitális lenyomatot vesz, amelyet e-mailen keresztül küld át a fogtechnikusnak, akinek így már nem kell gipszmintát szkennelnie, hanem rögtön elkezdheti a fogpótlás tervezését. 3D-s nyomtatással még egy mintát is le tud gyártani, melyet többszörös nagyításban kontrollálni lehet a képernyőn, így a korábbi, gipszből készült minták esetén előforduló hibalehetőségek minimálisra csökkennek.”

Róth Lajos elmondta, hogy bár ma már teljes anatómiai formákat is lehet gyártani, de ezek igazán csak az oldalsó területeken jók, a frontrészekre még nem találták ki azt az anyagot, ami teljes fogformával megfelelő esztétikát tud biztosítani. Több olyan terület van a fogászatban, mint például a fogsorok, vagy a fogszabályzó készülékek készítése, melyeknél még nem lehet a CAD/CAM technológiát igénybe venni, de a szakma egyértelműen a digitális technikák minél szélesebb körű használata felé halad.

Róth Lajos kiemelte, hogy ezért

“különösen fontos, hogy a szakemberek a hagyományos technikák mellett ezeket a rendszereket is megtanulják kezelni, a fogtechnikai tudás ugyanis elengedhetetlen a számítógépes rendszerek használatához.”

Róth Lajos a digitális technikákkal kapcsolatban még elmondta, hogy az implantológia is rohamosan fejlődik, az implantátumos fogpótlásoknál az egyedi fejek és felépítmények elkészítése is egyre gyakrabban ilyen módon történik. Korábban csak a gyárilag készült implantátumfejek közül volt lehetőség választani, ezzel szemben számítógép segítségével ma már egyénre szabott fejek tervezhetőek és faraghatóak ki, a legideálisabb irányt, magasságot és egyéb paramétereket kialakítva, annak érdekében, hogy a beteg még magasabb minőségű fogpótlást kapjon. Ezeknek a technikáknak a használata tehát a szakemberek és a betegek érdekeit egyaránt szolgálják.

Távlati lehetőségek

resize_1398679604_uploads_images_244b1392ef6930fde4488da03e318e24_jpg_610x0_85A további fejlődés lehetséges irányai közül Róth Lajos kiemelte az intraorális szkennerek területén nagy újdonságnak számító, az idei kölni IDS-en bemutatott legújabb kamerát, ami már színes lenyomatok vételére is képes, HD minőségben készíti a fotókat és már a fogszínt is meg tudja határozni. Ennél a típusnál a sebességet is megnövelték, így a szkennelési idő lerövidült, és maga a készülék is kisebb méretű, mint elődei. Mivel a fogászat minden területe dinamikusan fejlődik, a szakember szerint biztosra vehető, hogy a jövőben bőven érnek minket majd még meglepetések az újabb és újabb technológiák megjelenésével.

Regisztráljon időben

Regisztráljon időben a programokra, a kedvezményes napijegyek csak korlátozott számban elérhetőek! Egyes termékbemutatók, workshopok keretében termékminták és ajándékok kerülnek korlátozott számban kiosztásra.

Dental World 2015