ELSŐ TAPASZTALATOK AZ AMANNGIRRBACH CERAMILL CAD/CAM RENDSZERÉVEL 

A CAD/CAM gyártók tömkelege már biztosan sokakban kételyeket vetett fel. Vannak, akik miután nagy nehezen megtalálták a számukra megfelelőnek vélt rendszert, később valami folytán kissé mégis megbánják választásukat. A cikk írója, Bernd Tameling a különböző rendszerekről elmélkedik, és beszámol a Ceramill-kurzuson való részvételéről.

Természetesen sokféle különbség van a gyártó cégek kínálata között, melyek alapján kiszűrhetjük, hogy mi a számunkra legmegfelelőbb. Ami azonban igazán megnehezíti a dolgunkat, az a piac rohamos fejlődése. Ma még az „A” rendszer a CAD/CAM verhetetlen győztese, holnap pedig már a „B”. Akkor hogyan válasszuk ki azt a rendszert, mellyel a jövőben is jól megálljuk a helyünket? Erre a válasz tényleg nem egyszerű. Ha a gyártóknál vagy a kereskedőknél tudakozódunk, akkor logikusan sok választ fogunk kapni, de ezek a legritkább esetben hangzanak egyértelműen.

És ami még bosszantó, hogy gyakran olyan dolgokat tesznek a kínálatba, amik ködösítve extra költséggel járnak, lehetőségeket ígérnek, melyek még fejlesztés alatt vannak, vagy amik a valóságot egyáltalán nem, vagy csak részben fedik.

Ilyenkor azonban legtöbbször már túl késő. A költségek mellett természetesen a kezelés egyszerűségét is figyelembe kell venni. A termékek minősége, de még a segítségnyújtás a problémák felmerülése esetén sem kevésbé fontos tényezők. Ezenkívül felvetődnek még további kérdések is, mint pl. karbantartás, hardverkulcsok, szükséges kiegészítő készülékek stb.

1. ábra: A kezdőoldal a munkaprogramok mellett minden fontos információt és elérhetőséget tartalmaz.

1. ábra: A kezdőoldal a munkaprogramok mellett minden fontos információt és elérhetőséget tartalmaz.

Ceramill a továbbképző laborban

Az AmannGirrbach cég olyan rendszert hozott a piacra, mely jelen pillanatban ott van az élenjárók között.

A fogtechnikus számára a Ceramill rendszer az optimális használathoz a létező lehetőségek majdnem mindegyikét felkínálja.

Magam is elmentem Pforzheimbe, hogy az újonnan berendezett továbbképző laborban részt vegyek egy rendszerbevezető kurzuson. A következőkben a tapasztalataimról olvashatnak.

Vannak olyan tanfolyamok, melyek elején még nem egészen világos, hogy hová fogunk eljutni. Ez csak menet közben derül ki. Az AmannGirrbach kurzusára nem ez a jellemző.

A nagyon kellemes légkörű továbbképző laborban a résztvevők már a kurzus megkezdésekor kézhez kapnak egy kész útitervet azzal a pontosan meghatározott céllal, hogy megszerezhessék a CAD/CAM-rendszerhez a „vezetői engedélyt”.

2. ábra: Az AmannGirrbach továbbképző labor.

2. ábra: Az AmannGirrbach továbbképző labor.

„Csinálva tanulás”

Egy sapka elkészítési folyamatának rövid bemutatása után a résztvevők már saját számítógépük előtt ültek, hogy ugyanezt a sapkát maguk is virtuálisan megtervezhessék. Mivel a kurzus vezetőjének minden egyes számítógéphez volt hozzáférése, és az adott képernyőt mindenki számára jól láthatóan kivetítette, ezért minden felmerülő kérdésre azonnal válaszolni tudott.

A legtöbb két személyből álló „Scan Csapat“-nak így lehetősége volt a szerkesztést egy kicsit gyakorolni.

A demo sapkák frézelésénél már részben felhívták a figyelmet a Ceramill Motion faragóegységek különlegességeire, mint az egyszerű kezelés, pontosság és a könnyű karbantartás.

3. ábra: Az alsó és felső állcsont összeillesztése először artikulátor nélkül. 4. ábra: A virtuális artikulátor beállításait az eredeti artikulátorról lehet átvinni.

3. ábra: Az alsó és felső állcsont összeillesztése először artikulátor nélkül.
4. ábra: A virtuális artikulátor beállításait az eredeti artikulátorról lehet átvinni.

5. ábra: A virtuális artikulátorban minden mozgás véghezvihető.

5. ábra: A virtuális artikulátorban minden mozgás véghezvihető.

Virtuális technikák

A következő lépés egy háromtagú híd megszerkesztése volt. A kurzusvezető ezt a munkamenet is minden részletében bemutatta.

Akár a teljes anatómiáról volt szó, melyet a leplezésnek megfelelően csökkenteni kellett, akár olyan részletekről, mint pl. a fisszúrák mélyítése, összekötések, vagy a lehetséges kontaktpontok kialakítása. Feltűnt, hogy ekkorra már az összes résztvevő minden nagyobb probléma nélkül képes volt egy ilyen híd egyéni megszerkesztésére. A dinamikus okklúzió filozófiája vörös fonalként húzódott végig minden területen. A mintakészítéstől kezdve a virtuális artikulátorig, melyre az adatok egy az egyben átvihetők a laborban használt artikulátorról.

6. ábra: Bernd Tameling és kolléganője, Christina Schultz munka közben. 7. ábra: A preparációs határok megadása, a cementvastagság, a behelyezési irány, és sok minden más beállítása.

6. ábra: Bernd Tameling és kolléganője, Christina Schultz munka közben.
7. ábra: A preparációs határok megadása, a cementvastagság, a behelyezési irány, és sok minden más beállítása.

A virtuális szerkesztésnél már minden egyes mozgássík figyelembe vehető. Aki a laborban hozzászokott az Artex CR használatához, az a képernyő előtt is otthonosan érzi magát. A virtuális konstrukció ráhelyezése a nyers tömbre sem egy ördöngösség.

Ha a hatalmas anyagkínálatból kiválasztottuk a megfelelő nyers tömböt, akkor a frézelés elindítása már csak pár kattintás az egérrel. A Ceramill Motion II egy szimultán öttengelyes nedves és száraz faragóegység. Ennek használatával széles anyagspektrumot fedhetünk le, és olyan nehéz eseteket is megoldhatunk, mint pl. hidak készítése divergálócsonkokra.

Az AmannGirrbach a jövőre nézve még több lehetőséget ígér a virtuális szerkesztés és azt követő frézelés segítségével, mint pl. sínek és bázislemezek készítése teljes protetikához.

8. ábra: A látható első csücsök­találkozások... 9. ábra: ...dinamikus okklúzióval könnyen leredukálhatók.

8. ábra: A látható első csücsök­találkozások…
9. ábra: …dinamikus okklúzióval könnyen leredukálhatók.

Egér viaszkés helyett

De most foglalkozzunk elsősorban a jelennel. A lehetőségek, melyeket ez a rendszer kínál nekünk, csak a munka során tűnnek ki igazán. Amit a fogtechnikus gyakran nagy munka árán mintáz meg egy viaszkéssel, azt a számítógépen keresztül sokkal gyorsabban elkészíthetjük.

Ezt persze más rendszerek is tudják. Azonban véleményem szerint az AmannGirrbach rendszer azért olyan felhasználóbarát, mert közel áll a hagyományos fogtechnikához. Persze az ember időnként leterhelve érezheti magát, ha kicsit messzebbre akar tekinteni.

10. ábra: A projektor segítségével minden résztvevő számára jól láthatóak a kurzusvezető munkalépései. 11. ábra: Koncentrált munka a számítógép előtt.

10. ábra: A projektor segítségével minden résztvevő számára jól láthatóak a kurzusvezető munkalépései.
11. ábra: Koncentrált munka a számítógép előtt.

Ez annyit jelent, hogy a lehetőségek változata, amit a rendszer kínál, annyira gazdag, hogy az embernek hamar zúghat tőle a feje. Kicsit a Windows Office rendszerhez hasonlítható, amit biztosan a legtöbben ismernek. Sokaknak van, de valószínűleg a programnak csak egy töredékét használják, pedig a program lényegesen többet tud. Így van ez a Ceramill rendszerrel is. A felhasználók számára ez azt jelenti, hogy a mindennapos labormunka probléma nélkül, könnyen elvégezhető. Miután a mintát beszkenneltük – legyen ez akár antagonistával és virtuális artikulációval Ceramill Transferkit segítségével, szituációs modellel vagy felviaszolással –, a felhasználó az úgynevezett „varázsló” segítségével lépésről lépésre követheti a szerkesztés folyamatát.  Ha végigkövettük a lépéseket, akkor kész is van a szerkesztés. Mielőtt elküldjük a parancsot a faragóegységnek, még van lehetőség a változtatásra. Ahogy azt már korábban is említettem, a szoftver kiváltképp felhasználóbarát, nagyon könnyű követni a lépéseket. Legyen az akár például egy egyéni felépítmény elkészítése korona/híd egyidejű megszerkesztésénél, vagy az emergenciaprofil pontos kialakítása. Mindezt a dinamika figyelembevételével tervezhetjük meg a virtuális artikulátorban, melynek segítségével az első csücsöktalálkozásokat szinte ki is küszöbölhetjük.

A kurzus végén alig várja az ember, hogy végre dolgozhasson a rendszerrel. Az elején biztosan adódnak még némi kezdeti nehézségek, melyek végül gyakran csak „semmiségnek” tűnnek, de bízhatunk az AmannGirrbach számomra példátlan segítségnyújtásában. A videoanyaggal és további információkkal ellátott USB pendrive – melyet minden résztvevő megkap – és a forródrót, az úgynevezett „helpdesk”* mellett lehetőség van az AmannGirrbach honlapján is videofelvételeket megnézni a legtöbb speciális témával kapcsolatban. Ezenkívül a cég igény szerint még internetes kurzusokat (webinar) is felkínál. Ez olyan, mint egy tanfolyam, de nem a továbbképző laborban, hanem a számítógépen keresztül valósul meg, és a teljes felvett video anyagát elküldik DVD-n a résztvevőnek. Mindezek mellett a kereskedők is tudnak segítséget nyújtani.

12. ábra: A szerkesztés egyszerű ráhelyezése  a nyers tömbre. 13. ábra: A Ceramill Motion faragóegységhez kapcsolódva többek között a munkaeszközök állapotát is láthatjuk a képernyőn.

12. ábra: A szerkesztés egyszerű ráhelyezése a nyers tömbre.
13. ábra: A Ceramill Motion faragóegységhez kapcsolódva többek között a munkaeszközök állapotát is láthatjuk a képernyőn.

Összefoglaló

Aki még gondolkodik azon, hogy számára melyik a legmegfelelőbb CAD/CAM-rendszer, nem hagyhatja ki a Ceramill rendszert sem. Mint az autóvásárlásnál is, először természetesen megnézünk különböző típusokat, mielőtt döntenénk. Figyelembe vesszük a teljesítményt, a használatot, hogy mennyire telik benne örömünk, és sok minden mást. És ha még abban is biztosak lehetünk, hogy a jövőre nézve is a legmegfelelőbbet választottuk, akkor hátradőlhetünk, és élvezhetjük az utazást.

Az egyszerű használat és a közelség a fogtechnikához – melyet sok fogtechnikus fontosnak tart, akinek egyszer csak a képernyő előtt kell ülnie – azok a legfőbb jellemzők, melyek lehetővé teszik, hogy a Ceramill rendszer gond nélkül részt vegyen a CAD/CAM rendszerek bajnoki ligáján.

Bernd Tameling
Forrás: www.dlonline.de • das dental labor