A szakma sürgeti a kormányt, hogy gondolja át a “etikátlan” terveket, amelyek szerint fogászati ellenőrzéseket vezetnének be a migránsok életkorának megállapítására. A legfrissebb jelentések szerint egy új, független, országos szintű testület fogászati adatok és egyéb bizonyítékok alapján fogja ellenőrizni a menedékkérők életkorát.

A Brit Fogászati Szövetség (BDA) hevesen ellenezte a fogászati röntgenfelvételek használatát annak megállapítására, hogy a fiatal migránsok betöltötték-e a 18. életévüket. Hangsúlyozzák, hogy ez pontatlan módszer az életkor meghatározására.

Etikátlan és felelőtlen
Emellett szerintük etikátlan dolog röntgenfelvételeket készíteni olyan céllal emberekről, aminek nincs egészségügyi haszna. A klinikai okból készült röntgenfelvételeket nem szabad a beteg tájékozott beleegyezése nélkül más célból elvégezni.

Kényszerítés nélkül, és annak teljes tudatában kell elvégezni, hogy ki fogja felhasználni a röntgenfelvételt, és azt is, hogy hogyan fogják felhasználni. Az új állampolgársági és határügyi törvényjavaslat felhatalmazza Priti Patel belügyminisztert arra, hogy az életkor megállapítására új módszereket vezessen be.

Ez szintén ellentétes a Belügyminisztérium hat évvel ezelőtt hangoztatott álláspontjával. Ekkor a tárca elutasította az ellenzéki képviselők hasonló kéréseit.

Helytelen lépés
A BDA elnöke, Eddie Crouch rámutatott, hogy az etika és a tudomány egyvelegének 2021-ben is érvényesülnie kell. Ez egy visszalépés Priti Pateltől – mondta.

„2016-ban a Belügyminisztérium kizárta a migránsok fogászati ellenőrzését, amit pontatlannak, helytelennek és etikátlannak tartottunk. 2021-ben a tudomány és az etika nem változott”.

Forrás: dentistry.co.uk