Az első és egyik legfontosabb lépés a COVID-19 gyanús eseteinek azonosítása annak érdekében, hogy a rendelő biztonságos maradjon. Ezt önmagunk és a betegek egészsége érdekében is minden rendelőnek figyelembe kell vennie, hiszen csak így kerülhető el egy potenciálisan fertőzött beteggel való kapcsolat. A betegek átvizsgálása egy előkészített kérdőív segítségével, annak eredményeivel és a beteg testhőmérséklete alapján kivitelezhető. A beteg testhőmérsékletének megméréséhez nagyon ajánlott, hogy kontaktmentes homlokhőmérőt használjunk.

A következő szűrő-kérdések segíthetnek azonosítani a lehetséges fertőzöttet:

1. Van-e láza, vagy volt-e láza az elmúlt 14 napban?
2. Az elmúlt 14 napban jelentkeztek-e légúti problémái, például köhögés vagy nehéz légzés?
3. Utazott-e az elmúlt 14 nap során olyan térségekbe, ahol dokumentáltan voltak COVID-19 fertőzöttek?
4. Került-e kapcsolatba olyan beteggel, akinek igazoltan COVID-19 fertőzése volt az elmúlt 14 napban?
5. Került-e kapcsolatba olyan emberekkel, akik az elmúlt 14 nap során tapasztaltak lázat vagy légúti problémákat, és jártak dokumentáltan COVID-19 fertőzött területeken?
6. Van legalább két olyan ember, akiknek dokumentáltan láz- vagy légzési problémái voltak az elmúlt 14 napban, és velük szoros kapcsolatban volt?
7. Nemrégiben vett-e részt valamilyen összejövetelen, találkozón, vagy szoros kapcsolatba került-e sok ismeretlen emberrel?

A szűrő kérdőív kitöltése utáni teendők:

Ha a beteg igennel válaszol a szűrési kérdések bármelyikére, és testhőmérséklete 37,3 ° C alatt van, akkor az orvos a kezelést az expozíciót követő 14 napig elhalaszthatja.
Ha a beteg igennel válaszol a szűrési kérdések bármelyikére, és testhőmérséklete 37,3 ° C vagy magasabb, akkor a beteget azonnal karanténba kell helyezni, és az esetet be kell jelenteni a helyi egészségügyi szervezetnek.
Ha a beteg “nemmel” válaszol az összes szűrési kérdésre, és testhőmérséklete 37,3 ° C alatt van, akkor kezelje a beteget az összes felsorolt védőintézkedéssel, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje a fröccsenő vagy az aeroszolképző eljárásokat.
Végül, ha a beteg “nemmel” válaszol az összes szűrési kérdésre, de testhőmérséklete meghaladja a 37,3 ° C értéket, akkor a beteget kötelezni kell, hogy vegye fel telefonon a kapcsolatot a háziorvosával további orvosi ellátás céljából.

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.