A szájüregben lévő káros baktériumok szintjét csökkentő édességek lehetnek a legújabb fegyverek a fogszuvasodás elleni harcban. Ezek a fajta édességek meggátolják, hogy a szuvasodást okozó baktériumok megtapadjanak, és eróziót okozzanak a fogak felületén.

Az új módszernek köszönhetően a káros baktériumokat a nyállal együtt lenyeljük, majd kimosódnak a szervezetből. A cukormentes édességek úgy működnek, hogy egy jótékony típusú baktériumot (Lactobacillus paracasei) használ fel arra, hogy a káros baktériumot (Streptococcus mutans) megkösse. Miközben az édességet szopogatjuk, a jótékony baktériumok felszabadulnak a nyálba, majd a kártékony baktériumokhoz kötődnek, gátolva ezzel az ártalmas baktériumok képességét arra, hogy a fog felszínére tapadjanak.

A bizonyos probiotikus joghurtokban is megtalálható lactobacillus olyan jótékony organizmus, amely segít a táplálék lebontásában, a tápanyagok felszívásában, és a hasmenést és más betegségeket okozó kórokozók távol tartásában.

A német Organobalance GMBH által kifejlesztett főzött édességekkel a gyermekeket célozhatják meg, hogy megelőzhessék a korai fogszuvasodás kialakulását.

A szájüregben lévő legkárosabb baktérium, a Streptococcus mutans, a táplálékban lévő cukorral táplálkozik, amit olyan savvá erjeszt, ami megkezdi a fog felszínét. Jelenleg az egyetlen módszer a baktériumok számának csökkentésére a lepedék visszaszorítása rendszeres fogmosással és fogselyem-használattal.

Az új édesség humán tesztelésére a kutatók különféle ízű cukrokat készítettek a jótékony baktériumok hőkezelt törzseiből. Hatvan felnőtt önkéntest két csoportra osztottak. Az első csoport ötször fogyasztott Lactobacillus paracasei tartalmú édességet másfél nap alatt, a másik csoport pedig placebót kapott. A Probiotics and Antimicrobial Proteins szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a nyálminták elemezése alapján a jótékony baktériumot tartalmazó édességet fogyasztók 75 százalékában csökkent jelentős mértékben a Streptococcus mutans szintje már egyetlen cukor elszopogatása után, és ez a csökkenés a kísérlet teljes ideje alatt megmaradt.

Forrás: medipress.hu