A gazdasági válság itt és most alig volt érzékelhető, hiszen minden eddiginél több cég állított ki, és a látogatók száma is növekedett. Az IDS – kétévente – a fogászati szakma nemzetközi „csúcseseménye”. A teljes fogászati piac jelen van itt rendkívül széles kínálattal, mind a fogorvosi és fogtechnikusi területen, a fertőzések elleni védelemben és gondozásban, mind a szolgáltatásokban, az információs, a kommunikációs és a rendszerező szisztémákban.

A vásár története megalakulása óta (1924) állandó fejlődést mutat. Míg 2007-ben 1643 cég mutatta be portékáját 59 004 m2 kiállítási területen, addig 2009-ben közel 6%-kal többen, 1734 kiállító érkezett a világ 57 országából. A kiállítás területe pedig 63 457 m2-re nőtt. 2011-ben már 1950 kiállító jelent meg a rendezvényen, ez 7%-os növekedést mutat, és 59 ország képviseltette magát ebben az évben. A kiállítók 65%-a érkezett Németországon kívülről, a standok összes alapterülete pedig 5%-kal nőtt. A kiállítás iránt érdeklődők és megjelentek rendszeresen növekvő száma is bizonyítja a fogászati szakma világszerte elismert hírét és egyre növekvő vonzerejét.Az IDS középpontjában a kapcsolatépítés áll, mind a társkiállítókkal, mind a beszállítókkal, illetve a jelenlegi és a jövendő üzleti partnerekkel. Itt találkozhatnak a világ minden tájáról érkező szakmabeliek az új kiállítókkal, cégekkel, valamint a standokon megszervezett élő bemutatók és előadások segítségével is tájékozódhatnak a fogászati szakma aktuális trendjeiről és technikáiról.

A magyar gyártók idén is szép számban reprezentálták a hazai fogászati piacot. Kilenc cég – Dentech (kéziműszerek), Denti System (fogászati implantátumok), Fogászati Gyártó (fogtechnikai berendezések), Full-Tech (fogászati implantátumok), Goldent (műfoggyártás), Savariadent (fogszabályozó műszerek), Elsner (funkcionális analízis), Kerox (cirkónium-dioxid alapanyaggyártás), Zirkon Centrum (műfog, Cad/ Cam technológia) – jelent meg legújabb fejlesztéseivel e nagy bemutatón. A korábbi tapasztalatok alapján mindannyian hasznosnak ítélik a kölni jelenlétet, a szakmai informálódás igen tág körű lehetőségét. Az azonban mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem konkrétan a vásár, a közvetlen érdeklődés, hanem a későbbi hónapok, esetleg évek hozzák majd meg a jelenlét remélt eredményeit, azaz eldől, hogy a magyar gyártók által kínált 2011-es „új Rubikkockák” iránt milyen lesz az érdeklődés. Reméljük, 2013-ban még több magyar gyártó szerepel majd a világ e legnagyobb fogászati rendezvényén, ezzel is tovább növelve hazánk jó hírnevét!

Aki szeretne a szakma újdonságai mellett egy szép Rajna menti várost is megismerni, annak feltétlenül érdemes eltölteni néhány napot Kölnben. (Bár személyes tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy március hónapban az időjárás még nem mindig kegyes az érdeklődőkhöz.) A kiállítás környékén hiába van több mint 150 szálloda, közel 70 000 férőhellyel, a szabad szobákat már hetekkel vagy inkább hónapokkal előtte lefoglalják a látogatók. A kölni vásárváros igazi „mamut”, hiszen 11 óriási pavilonnal (ebből 5 csarnokot nyitnak meg az IDS számára), valamint 14 500 parkolóhellyel áll a látogatók rendelkezésére.

A kiállításról
A vásárvárosban a 145 000 m2-es területen egy új csarnokot is nyitottak – amely így közel 5%-kal volt nagyobb a korábbinál –, ahol folyamatosan zajlottak a vevőcsalogató programok és a különféle figyelemfelkeltő események, látványos attrakciók, melyek kétségtelenül elkápráztatták a megjelenteket. A folyamatosan növekvő nemzetközi érdeklődést tükrözte,hogy a kiállító cégek 65%-a, a látogatóknak pedig 40%-a külföldről érkezett. Míg a vendéglátó Németország 2009-ben összesen 601 kiállítóval képviseltette magát, addig idén már 620 gyártóval volt jelen, továbbra is mutatva, hogy ők még mindig a világ első számú innovatőrei, fejlesztői és egyben gyártói. Idén is az alábbi országok jelentek meg a legnagyobb számban: USA, Olaszország, Korea, Svájc, Franciaország.
Igen erős gyártói képviseletet mutatott Spanyolország, Hollandia, Svédország, Japán és Brazília is.

Több helyen lehetett ebben az évben is látni, hogy egy-egy ország saját nemzete zászlajával ellátott egységes standot épített kiállítóinak, így megmutatva az érdeklődők számára azt is, hogy éppen melyik földrész melyik országa termékeit ismerhetik meg az adott területen. Sajnos ez a magyar kiállítók esetében az idén sem valósult meg! A 4-es csarnokban az amerikaiak jelenléte volt a leghangsúlyosabb, de a brazil, a koreai és kínai gyártók szigetei is kiemelkedtek a többi stand közül. A két évvel ezelőttihez képest tovább nőtt a távol-keleti kiállítók száma is. Elsősorban Dél-Korea, India, Kína, Japán, Malajzia és Pakisztán területéről érkeztek nagyobb számban, hogy termékeiknek újabb és újabb piacokat találjanak. E régió kiállítóinak a kínálatára kevésbé voltak jellemzők az „innovatív” termékek (néhány kivételtől eltekintve), inkább a széles és olcsó választékkal hívták fel magukra a figyelmet. Egy-egy Távol-Keletről érkezett berendezés, termék műszakilag megtévesztően hasonlít az európai piacvezető gyárak termékeihez, de az árak között nagy a különbség. A standokon, demonstrációkon most már trendszerűen egyre nagyobb teret hódított a CAD/CAM, szinte minden jelentősebb gyár előállt e termékével, hogy ne maradjon le a nagy versenyről. 2000-ben, amikor „berobbant” ez a technológia, szinte senki sem akarta elhinni, hogy ez a jövő.

Mára ez már nem a jövő, hanem a mindennapok részévé vált, hiszen hazánkban is számtalan rendszer kapható, és már sokéves, többnyire kiváló eredményekről tudósíthattunk lapjaink hasábjain is. Az IDS sajtóanyagai közül az egyik hírből megtudhattuk, hogy a világ CAD/CAM gyártóinak becslése alapján már 35 millió fogat készítenek e technológia segítségével pl. ebben az évben. A high-tech technológia is egyre jobban terjed, és jelentősen meg is változtatta a munkafolyamatokat, valamint a fogorvos és a fogtechnikus kapcsolatát. A gyártók az elmúlt években hatalmas versenyfutásban fejlesztették a különböző rendszereket, és új eljárásokat dolgoztak ki a még tökéletesebb, még gyorsabb munkavégzés érdekében. Több standon megtekinthették az érdeklődők, amint pl. a frézberendezés helyben faragta ki a cirkóniumtömbből a készülő pótlás vázát. Ma már nem elképzelhetetlen a pótlás teljes, azaz anatómiai kifaragása, melyet ezután már csak fényégetéssel kell ellátni. A cégek gyakorlati bemutatókkal, kurzusokkal, demonstrációs lehetőségekkel igyekeztek a látogatók figyelmét felhívni ezekre az új technológiákra. Az implantológia területén is számos nóvummal találkozhattak az érdeklődők, és egyre nagyobb számban az Európán kívüli cégek termékeivel is. Az elmúlt években e terület iránt az érdeklődés átlagosan és folyamatosan évente kb. 20%-kal növekedett, így az utóbbi 15 esztendőben a gyártók erre fordítják fejlesztéseik, beruházásaik jelentős részét. A szoftver által vezérelt implantációs műtétek pedig új dimenziót nyitnak azok számára is, akik eddig még soha nem gondolkodtak az implantológia alkalmazásában.

A vásáron megtalálható volt minden, amire a fogorvosoknak és a fogtechnikusoknak szükségük lehet ahhoz, hogy kielégítsék a páciensek egészséges és szép fogak iránti – egyre növekvő – igényét.

A betegek a számukra leginkább optimális, individuális terápiás megoldásra kíváncsiak, a standard kezelések koncepciója már a múlté. A fájdalommentes, rövid ideig tartó minimálinvazív beavatkozások kizárólag a technológia fejlődésével ültethetők át a gyakorlatba.

A konferencia rendkívül gazdag szakmai programmal is várta az érdeklődőket, a témák között kiemelt helyen szerepelt pl. CAD/CAM, az implantológia, az esztétikai fogászat, a fogászati kommunikációs és szervezési informatikai rendszerek, a digitális eszközök legfrissebb fejlesztései, valamint az ultrakönnyű fogászati műszerek újdonságainak a bemutatása.

A kommunikáció címszó alatt a kezelések páciensorientált bemutatására és az egyes szakterületek szakértői közötti párbeszéd elősegítésére helyeződött a hangsúly. Ennek érdekében a vásár egész területén olyan rendszerekkel találkozhattunk, melyeknek köszönhetően az egyes összetevőkből kirajzolódhatott egy olyan összkép, ami hatékonyabb és gazdaságosabb munkára ad majd lehetőséget.

A kölni IDS ebben az évben ismételten bebizonyította, hogy a fogászat világszerte legnagyobb jelentőségű eseménye. Nemcsak a vásár nagysága, de színvonala és hangulata is magával ragadta az érdeklődőket, akik az 5 napos rendezvény alatt ízelítőt kaphattak a szakma aktuális kérdéseiről, amelyek a fogorvostudomány és a fogtechnika teljes spektrumát felölelték.

Vajon mi lesz a fogászati világ slágerterméke, legújabb innovációs eljárása 2013-ban? Ki vagy melyik multinacionális cég írja majd e téren a történelmet?

Most még csak tippelhetünk, de az is izgalmas lehet…
(A közölt adatok lapzártánkkor érkeztek – a szerk.)

Laczkó Tamás
Fotók: Koelnmesse