Skóciában több mint félmillió fiatal jogosult az NHS ingyenes fogászati ellátására. Mától mintegy 600 000 18 és 25 év közötti fiatal kaphat ingyenes fogászati ellátást.

Ez az SNP ígéretét követi, miszerint a májusi újraválasztásuk után eltörölnek minden NHS fogászati ellátási díjat.

Humza Yousaf egészségügyi miniszter a következőket mondta: “Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Skóciában mindenki számára eltöröljük az NHS fogászati díjait. És a 26 év alattiakra vonatkozó fogászati díjak eltörlése az első lépés ezen az úton.

“A mai bejelentés azt jelenti, hogy augusztus 24-től mintegy 600 000 26 év alatti fiatal részesül ingyenes fogászati ellátásban”.

Elkötelezettség az NHS mellett
Emellett a fogorvosok 7,5 millió font támogatást kapnak, hogy segítsék a rendelőket új berendezések beszerzésében. Például olyan fúrókra, amelyek nem termelnek annyi aeroszolt.

Yousaf hozzátette: “Örömmel erősítem meg, hogy további 7,5 millió fontot fordítunk az ágazatra. Ezt olyan új fogászati fúrógépek vásárlására fordítjuk, amelyek kevesebb légnemű részecskét bocsátanak ki, és így hozzájárulnak a COVID átvitelének kockázatának csökkentéséhez.

“A szellőzés javítására korábban bejelentett 5 millió fontos beruházásunkkal együtt ez még inkább lehetővé teszi a fogorvosi rendelők számára, hogy a jelenlegi COVID-korlátozások mellett több NHS-pácienst fogadjanak, és bizonyítja az NHS fogorvosi szolgáltatások iránti elkötelezettségünket”.

Forrás: dentistry.co.uk