Az implantátumok terjedéséről szóló híradások egyre inkább uralják a szaksajtót.

A Wall Street Journal’s Market Watch szerint az implantátum piac: „fő hajtóereje a foghiányos populáció, a fejlett fogászat növekvő arányú alkalmazása a fejlődő országokban, az egyéb célokra elkölthető jövedelmek növekedése és a tudatos fogápolás terjedése.”

Míg világszerte növekvő a tendencia, a cikk megjegyzi: „az észak-amerikai piac várhatóan nagyobb léptékben növekszik, mint az európai, mert a fejlett fogászat magas szinten elfogadott…” Míg az anyagok és implantátumok típusa állandóan változik, megújul a piacon, a képalkotás a kulcs a páciens fogazata részleteinek a megismeréséhez, és jelentősen befolyásolja a kedvező eredményt. Az i-CAT FLX széleskörű elismertséget vívott ki a képminőség, az egyszerű munkamenet és alacsony sugárterhelés eredményeképpen.

3D imaging_Oldal_1_Kép_0001

A tervezéshez az i-CAT képek 3-D-ben és nagy felbontással egyedi rétegekben is mutatják a valós anatómiai helyzetet, pontosan meghatározható a csont sűrűsége és az alveoláris idegek elhelyezkedése. A felhasználók elkerülhetik az esetleges sebészeti komplikációkat, húzások előtt ellenőrizhetik a gyökerek lefutását és automatikusan az idegcsatorna rajzolatot is. Dr. Steven Guttenberg száj- és maxillofaciális sebész véleménye szerint a CBCT megmutatja számára: „az implantációra alkalmas helyeket, és fejlett, biztos kezelési tervet kínál.  Pontosan helyezhetem be az implantátumokat, kikerülve olyan anatómiai struktúrákat, mint a szinusz és az idegek, és precíz szögben, pontosan a rendelkezésre álló csontban tudom elhelyezni azokat. A CBCT-vel nő pácienseim magabiztossága, így én is magabiztosabban tudom őket helyesen és biztonságosan kezelni.»

A klinikusok a Tx STUDIO szoftverrel kombinálni tudják 3-D képeiket az intraorális szkennelésekkel, a kemény- és lágyszövet még tökéletesebb anatómiai ábrázolása, az implantátumok behelyezésének és a fogpótlás tervezésének növekvő pontossága érdekében. E szabadalmazott szoftver eszközökkel a gyakorló orvosok a kezelés teljes folyamatát megtervezhetik – az implantátumok sebészeti behelyezésétől a felépítményeken át, egészen a végleges restaurációig. A TxStudio 5.3 a 3D-képekkel együtt lehetővé teszi egy vagy több implantátum behelyezéséhez a kezelési terv összeállítását. Az Explorer eszköz a 3-D nézetet kombinálja a keresztmetszeti képekkel, a részletek megtekintésének lehetőségét kínálva pl. a gyökerek törése vagy a szinusz alakja szempontjából. A Video Simulation eszközzel a pácienst jobban be lehet vonni a kezelés folyamatába, javítva annak megértését és elfogadását.

3D imaging_Oldal_3_Kép_0002

Az implantálási eljárás akadálytalan lefolyása érdekében az implantátumok széles típusválasztékát kínáló könyvtár lehetővé teszi az illeszkedő típusú és méretű implantátum kiválasztását a sebészeti szempontból optimális helyen és szögben. A laboratóriummal történő kommunikáció egyszerűsítése érdekében, valamint a 3-D kezelési terv fejlesztéseként, a klinikusok választhatnak, hogy más digitális modellek, vagy saját intraorális szkennerük STL fájljait importálják. A Tx STUDIO szoftverrel könnyedén kombinálhatják ezeket i-CAT 3-D képeikkel. Ez a fajta kommunikáció a laborral lehetővé teszi a végleges restauráció elkészítését, pontosan a kezelőorvos terve alapján. Az i-CAT képfájlok univerzálisan kompatibilisek minden vezető sebészeti tervezőprogrammal annak érdekében, hogy az implantátumok tervezésének a lehetőségét minél jobban kibővítsék.

Az i-CAT minden rendszereleme különös hangsúlyt helyez a sugárterhelés ellenőrzésére. Az i-CAT FLX lépésről lépésre vezeti a képalkotást, így minden páciens a lehető legalacsonyabb, elfogadható sugárterhelést kapja, amely, bár a teljes fogazat 3-D képalkotását biztosítja, összehasonlítható a 2-D QuickScan+.2 panoráma röntgenkép készítésekor kapot képpel. Dr. Randolph Resnik véleménye szerint az alacsonyabb sugárterhelés az i-CAT rendszer értékes aspektusa, továbbá: „Az i-CAT szkennerek egyedülálló képeket készítenek, amelyek döntő fontosságúak a fogászati implantátumok kezelési tervéhez. Ráadásul ezen eszközök rugalmassága lehetővé teszi a klinikusnak, hogy párhuzamosan, különböző nézetek közül választhasson, ami drasztikus sugárterhelés csökkentést jelent a páciens számára”.

3D imaging_Oldal_3_Kép_0001

Dr. John Russo akinek nagy tapasztalata van mind a 2-D és a 3-D tervezésben is, kiemeli nyilatkozatában: „A 3-D képalkotás biztonságot és kényelmet nyújt a pácienseimnek, hogy jó diagnózist állítsak fel, mielőtt a sebészeti eljárást megtervezem.” Az internet korában, mikor egyre több páciens ismerheti meg az implantátumokat és az ezzel kapcsolatos kezeléseket, a 3-D képalkotás segíti a klinikusokat a tervezéstől a szkennelésen át a növekvő pontosságú sebészeti beavatkozásokig, az implantátumok nagyobb pontosságú elhelyezéséig – alacsonyabb sugárterhelés mellett.

A Cone beam 3-D képalkotás továbbviszi a fogászati és maxillofaciális radiográfia forradalmát.

Forrás: Dental Press