A koronavírus járvány az európai konferenciákra is hatással volt, így a szokásos tavaszi időpont helyett 2021. szeptember 22–25. között tartották Kölnben a 39. IDS-t. A nemzetközi kiállításon idén összesen 830 kiállító képviseltette magát 59 országból. A rendezvényt a 4 nap folyamán több mint 23 000 látogató tekintette meg, 114 országból.

„Hibrid” kiállítás

A kialakult egészségügyi helyzetnek is köszönhetően egy hibrid kiállítást rendeztek az idei évben, amelyhez ezúttal már nem csak helyszínen, hanem online is lehetett csatlakozni. A különböző előadásokhoz a kiállítás applikációján keresztül lehetett kapcsolódni, illetve megjelent egy felület, ahol a kiállítókkal és a többi résztvevővel lehetett virtuális találkozókat létrehozni.

A virtuális csatornán összesen 77 kiállító 1 310 percnyi szakmai anyagát lehetett megtekinteni, amely nagy sikert aratott. Nekem személyesen is tetszett ez a megoldás, mert még a személyes megérkezésem előtt, már otthonról be tudtam kapcsolódni a kiállítás folyamába, ezzel is segítve, hogy melyik standot látogassam meg. Aki lemaradt, annak is szerencséje volt, mert a konferencia után a rendezvény alatt közvetített összes előadás és bemutató anyagát elérhetővé tették az applikáción keresztül. 

A hibrid szervezés a pandémiának is köszönhető volt. Nem lehetett kint mindenki, aki szeretett volna. 

A Kölni Vásárcentrum 115 000 m2-es területén több mint 830 kiállító állított ki az idén. Ezek a számok azonban így is jelentős, majd kétharmados visszaesést jelentenek az utolsó, a 2019-es kiállításhoz képest. Két évvel ezelőtt az IDS több mint 160 000 látogatót regisztrált 166 országból, és 2 328 kiállító képviseltette magát 65 országból. A kiállítási terület több mint 170 000 m2-es volt.

Nemzetközi részvétel

A kiállítás nemzetközi voltát bizonyítja, hogy a kiállítók 72 százaléka, míg a látogatók 57 százaléka külföldről érkezett. A résztvevők főleg Európából, különösen Olaszországból, Franciaországból és Hollandiából voltak jelen. Ugyanakkor számos közép-kelet-európai, közel-keleti és tengerentúli kiállító is tiszteletét tette a komplikált beutazási szabályok ellenére. Ennek köszönhető, hogy a német szervezők közül Mark Stephen Pace, a Német Fogászati Ipartestület (VDDI) igazgatótanácsának elnöke is hangsúlyozta a többi szervezőhöz hasonlóan, hogy minden jel szerint „Az optimizmus visszatért a nemzetközi fogászati szektorhoz”.

A kiállítók számára számos helyen alakítottak ki országok szerinti csoportokat. Így külön szerepeltek az olasz, a holland, az ázsiai (dél-koreai) kiállítók. Az Amerikai Egyesült Államoknak is volt külön szekciója, ugyanakkor a kiállítók felhozatala – a már említett beutazási szabályok miatt – nagyon alacsony volt. Magyarországról összesen 6 kiállító volt jelen az expón: a Golddent, a Kerox, az NCT, a Pi Dental, a Savaria-Dent és a Voxeltek tette tiszteletét a kiállításon.

A rendezvény üzenete

Ahogy évek óta, idén is az IDS fontos irányvonala a továbbfejlesztett digitális diagnosztikai és helyreállítási rendszerek bemutatása volt. Bár néhány húzó név hiányzott a mustrából, a látogatók így is jelentős merítést kaptak az innovatív digitális technológiák különböző spektrumából. Számos kiállító foglalkozott a digitális funkcionális diagnosztikával, a 3D nyomtatással, valamint a kivehető fog- és implantátumokat támogató protézisekkel. Néhány nagy kiállító hiánya lehetőséget biztosított számos kisebb, eddig kevésbé ismert név felfedezésére.

Nekem a személyes bemutatók és a live-show-k tetszettek a legjobban. Számos oral-scannert, tervezőprogramot lehetett megtekinteni és kipróbálni. Néhány helyen még lehetőség volt összehasonlítani az eredményt a hagyományos megoldásokkal is. Láthatóan sokkal tisztábban és pontosabban lehet dolgozni digitálisan. Ez a fogászat jövője!

A kiállítók, és akik hiányoztak

A fogászati ipar európai vezető kiállításán számos nagy gyártó képviseltette magát, így a parodontológia és a sebészet területén (például Acteon, Dürr, Hager & Meisinger, EMS, NSK), a konzerváló fogászatban és az endodonciában (Amann Girrbach, Coltène, DMG, exocad, GC, Voco) a fogszabályozás területén (Align Technologies, Dentaurum).

Két nagy vállalati szövetség, a Dentsply Sirona és az Envista (KaVo Kerr, Nobel Biocare) nem volt jelen. Más fontos szereplők is hiányoztak a kiállítók közül, mint például Ivoclar Vivadent, Komet, Kulzer, Morita és a W&Hl.

Kiállítói vélemények

Az idei kiállításról a nagyobb kiállítóktól is pozitív véleményeket hallhattunk. 

„Az IDS 2021 – szinte olyan érzés, mint mindig. Véleményem szerint az idei IDS meglepően jól ment – körülbelül hasonlóan a korábbi évekhez. Szeptember, mint a vásár új időpontja, a legjobb választásnak bizonyult. Számos vásárlónk és partnerünk jött köszönni, vagy új berendezésük megvásárlásával kapcsolatban érdeklődni. Tény, hogy nem volt annyi látogató, mint 2017-ben vagy 2019-ben. Fel kell készülni, hogy az IDS a jövőben is egy kicsit kisebb méretű lesz. Ugyanakkor mi hiszünk a személyes találkozók erejében. Személyes megbeszélést tudtunk lebonyolítani itt Kölnben, ami az innováció hajtóereje.” (Haikki Kyöstilä, a Planmeca Oy elnöke).

„Az IDS jobban ment, mint vártam. Több kapcsolatot tudtunk kialakítani, mint gondoltuk, különösen a más országok kereskedőivel. Mondom ezt úgy, hogy inkább a klasszikus német fogorvosokat hiányoltuk a látogatók közül. A kiállítás összességében csendesebb volt a szokásosnál: örülök, hogy itt lehettem!” (Maike Wassmann, a Bielefelder Dentalsilicone GmbH & Co. KG bisico vezérigazgatója).

„Nagy öröm számunkra, hogy végre élőben ismét bemutathattuk az új Guided Biofilm Therapy (GBT) termékeinket az IDS közönsége előtt. Nagy öröm volt látni, hogy óriási érdeklődés mutatkozik a GBT protokoll újításai iránt, és együtt ünnepeljük a személyes fogászati szakvásárt a kereskedelmi közönséggel. Az IDS 2021-ben való részvétel nagy siker az EMS számára.” (Torsten Fremerey, az EMS Electro Medical Systems GmbH ügyvezető igazgatója).

Találkozzunk 2023-ban!

A szervezők a jelentősen csökkent személyes érdeklődés ellenére összességében pozitívan értékelték az idei IDS-t. Úgy gondolják, hogy a fogászati szektor visszatalál a járványhelyzet előtti állapotokra. 2023. március 14-18. között tervezik a következő, immár 40. Nemzetközi Fogászati Kiállítás megtartását, a szokásos tavaszi időpontban. Reméljük, hogy a helyzet akkor már lehetővé teszi, hogy ez a páratlan nemzetközi fogászati expo a szokásos méretek szerint kerüljön megrendezésre!