Beszélgetés dr. Bodrogi Attilával az első Worldwide Online Esztétikai Kongresszusról

nyitó.001

– Örömmel hallottam arról, hogy az első Online Esztétikai Kongresszus 44 nemzetközi előadója között egy magyar előadó is lesz. Szeretném megtudni, hogy milyen elvek, kiválasztási szempontok alapján kértek fel egy előadás megtartására?
– Igen, ez valóban nagy megtiszteltetés, hiszen olyan legendákkal kerültem egy besorolás alá, mint prof. Mangani, Gianfranco Politano, Gil Tirlet, Jon Gurrea … Többségük „barátom” már évek óta, ismerjük egymás munkásságát, szakmai kvalitásait, és vannak olyan online oldalak, fórumok, ahol régóta megosztjuk egymással gondolatainkat, esteinket. Ilyen a népszerű Style Italiano vagy a Dental XP is.

João Borges

João Borges

– Kíváncsi vagyok arra, hogy ki találta fel a „spanyolviaszt”, azaz ki volt e rendezvény ötletgazdája? Mit lehet tudni e rendkívül újszerű kezdeményezésről?
– Két portugál kolléga, João Borges és Rui Perei­ra hívta életre ezt a kongresszust, és ők kértek fel bennünket az előadásaink megtartására. Ennek előzménye egy tavalyi premier volt, az Endo Masters Around the World, mely szintén több ezer fogorvoshoz juttatta el a szakma újdonságait, aktualitásait.

– A videófilm jelenetei Lisszabonban játszódnak, az előadók egy jelentős része is portugál, spanyol és olasz. Azaz nem a „német vonal” mutatkozik be, hanem egy kicsit a világ másik fele. Kik és milyen szempontok alapján választották ki az előadókat, a témákat?
– Mint említettem, van egy olyan szakmai „elit”, aki követi az eseményeket, publikál, oldalt moderál, előadásokat szervez, ambiciózus kollégákat gyűjt maga köré. Esztétikai fogászatban inkább ez a „latinosabb vonal uralkodik”, olaszok, spanyolok, brazilok, portugálok. Öröm közéjük tartozni!

Rui Pereira

Rui Pereira

– Nagyon érdekes ötlet, és rendkívüli abban az értelemben is, hogy a hagyományos kongresszusokkal ellentétben az előadók igencsak távolról, de folyamatosan elérhetően, egy rendszerhez kapcsolva adnak információkat, s „az éteren keresztül” szólnak a várhatóan 10 000 résztvevőhöz. Hasonló koncepció alapján, más szakterületen, tartottak már tudomásod szerint ilyen rendezvényt?
– Igen, tavaly volt már egy hasonló, szintén portugál kezdeményezés, akkor több mint 5000 regisztrált résztvevővel. Idén a 10 000-es álomhatár a cél, 120 országból – és mindezt INGYEN!  Ami igazán szép ebben a projektben, hogy minden előadó teljesen önként és honorárium nélkül vállalta a részvételt, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a tudás könnyedén elérhető legyen olyan országokban élő kollégák számára is, ahol nincs lehetőség világszínvonalú rendezvények, kongresszusok megtartására

– Izgalmas lehet számodra, hogy a világ minden tájáról egyszerre, nagyon sokan hallgathatnak majd téged, s az általad képviselt esztétikai irányelvek „átmennek”, eljutnak majd sok ezer hallgatóhoz. Hogyan készülsz fel erre az előadásra? Kell ehhez valamilyen extra technikai előkészület is?
– Az elmúlt 18-20 hónapban már egyre erőteljesebb jelenlétem volt a nemzetközi kongresszusok, kurzusok világában, emiatt van egy naprakész, 8-10 órányi előadás- anyagom, amit most „csak” szelektálnom kellett, hogy az egy órás limitbe beleférjek. Internetkapcsolaton és egy szofveren kívül nincs szükség semmi extra felkészültségre, technikára. (Régi álmom, hogy egyszer majd Indonéziában élve, és egész nap szörfözve is tudok majd szakmai „munkát” folytatni, hasonló módszerekkel.)

– Mit tudsz arról, hogy az előadások alatt/után lesz-e lehetőség esetleg élő chatre, azaz online kérdezési lehetőségre a téma, az esetek kapcsán? Mennyire lesz interaktív a program?
– A cél valóban az interaktív jelenlét, a kérdések és válaszok fóruma, azonban az én esetemben pont aznap, pont abban az időben fogok élőben előadást tartani Budapesten, a CAD/CAM Expert Symposiumon. Így a válaszaimat csak utólag, írásban tudom megadni a kérdésekre. Ez az internet világa, egyszerre lehetünk jelen több helyszínen is.

– Te személy szerint mit vársz a kongresszustól? Pl. újabb nemzetközi felkéréseket, mint a dél-afrikai utad volt, ahol egész napos képzést is tartottál. Hallhatnánk az ottani tapasztalataidról, milyen szinten áll ott az esztétikai fogászat?
– Valóban, ha az ember bekerül a nemzetközi „vérkeringésbe”, akkor onnan egyik meghívás generálja a következőt, és ez jó dolog, mert ezáltal én magam is fejlődök, több leszek. Dél-Afrika csodálatos ország, hihetetlenül barátságos emberekkel, kollégákkal, ahol igazi életre szóló barátságok születtek, akár Mark Bowesszal, az akadémia elnökével, akár Howie Gluckmannal, akik legendák az adott szakterületeken. A fogászat ott is küzd a recesszió következményeivel, nagy a „szórás” az egyes kollégák tudását illetően, és nagyszerű érzés volt, hogy a magyar esztétikai fogászat tekintélyét öregbíteni tudtam.

– Honnan adod le az előadásod? Otthonról, kényelmes számítógép mellől, vagy a rendelődet rendezed be erre az időre, hogy onnan nézzen és hallgasson 120 ország 10 000 résztvevője?
– Az otthoni helyszín a gyerekek miatt nem annyira „biztonságos”, mert a mikrofonok elég érzékenyek, ezért valószínűleg a rendelőt fogom használni előadóteremnek.

Az online esztétikai kongresszus weboldala, ahol a magyar fogorvosok számára is ingyenes a regisztráció. (www.aestheticmasters2015.com)

Az online esztétikai kongresszus weboldala, ahol a magyar fogorvosok számára is ingyenes a regisztráció. (www.aestheticmasters2015.com)

– Az előadásod mennyiben tér el a korábban általad prezentált témáktól? Hallhatnak a résztvevők (elsősorban a magyar érdeklődőkre gondolok itt) új koncepciókat – esetleg újabb megközelítésben?
– Előadásom címe: Responsible Esthtetics, ami a felelős hozzáállást hangsúlyozza. A koncepcióm lényege: evidence-based kezelések, minimálinvazív beavatkozások által, ami elsősorban nagyításban végzett, ún. mikropreparálást jelent, előre megtervezett végeredmény alapján. Magamat komprehenzív fogorvosnak tartom, és igyekszem összehangolni az egyes diszciplínák egymásra gyakorolt hatását. Sok esetet fogok bemutatni, ami ún. teljes rekonstrukció, és érinteni fogom az esztétikai zóna implantációs sebészi és protetikai szempontjait is.

– A kongresszusi témákat a szervezőbizottság (ha volt/van ilyen) határozta meg, vagy az előadók maguk dönthettek, hogy miről tartanak előadást? Ki fogja a 6 nap során az előadókat koordinálni, az előadások témáit/topicat összefűzni, lesz egy íve a szakmai programsorozatnak?
– A program már kész a konkrét időpont-megjelölésekkel együtt, az esemény weboldalán megtekinthető. Az én előadásom december 3-án 19 órai kezdettel lesz. Mindenki hozta a saját kedvenc témáját, a szervezők nem szóltak bele a választásba. Így biztos lesznek átfedések is, de ez is csak azt fogja bizonyítani, mennyire fontos a téma, és hogy a vezető klinikusok „egy nyelvet” beszélnek.

Előzetesen is sok sikert kívánunk ehhez az igazán rendhagyó kongresszushoz, és személy szerint a te közreműködésedhez is. Kíváncsian várjuk majd a véleményedet és a tapasztalataidat, illetve érdekelne bennünket a rendezvény nemzetközi visszhangja is. Reméljük, a hat nap során sok értékes gondolat, tapasztalat jut majd el a szakma újdonságai iránt érdeklődő fogorvosokhoz!

Laczkó Tamás