Molekuláris szinten befolyásolja a fogak állapotát a fehérítés

500

A fogfehérítők igen közkedvelt fogyasztási cikknek számítanak, annak ellenére, hogy egyes termékek akár 35 százalékos hidrogén-peroxidot is tartalmazhatnak. Sajnálatosan azonban ez drámaian befolyásolja a fogak keménységét, illetve a fogbél (orvosi szóval: pulpa) állagát. A zománc szerkezeti változása mellett a foszfáttartalom ls a dentin anyaga is csökken. Dr. Fabio Nascimento professzor és munkatársai arra keresték a választ, hogy a 35 százalékos hidrogén-peroxid hogyan befolyásolja a sejtes alapállományt bontó enzimek (ciszteinproteázok, és mátrix metalloproteázok) működését. Megállapították, hogy a fehérítő a bontó enzimek aktiválásán keresztül elősegíti a kollagének bomlását. A vizsgálat 20 alanyra terjedt ki (10 férfi és 10 nő), akik 18 és 25 év közötti korban voltak. Feltétel volt a nemdohányzó státusz, továbbá hogy a résztvevők eddig fehérítő kezelésben nem vettek részt, és semmilyen fogínyt érintő betegség nem lehetett jelen, valamint a négy első fogból kettőt ki kellett húzni.

Az alanyokat két csoportra osztva (fehérítős és nem fehérítős csoport), a kihúzásra ítélt fogakat a gyártó utasításai szerint kellett fehéríteni, míg a kontrollcsoportban a fogak eltávolítása kezelés nélkül történt. A vizsgálat során mintát vettek a fogínybarázdát kitöltő folyadékból is, de a legfontosabb eljárás az eltávolított fogak feldolgozása volt. A kutatók eredményeik alapján megfogalmazták a fogfehérítést illető ajánlásaikat, mely szerint érdemes csökkenteni a kezelés időtartamát, és növelni az egyes kezelések között eltelt intervallumot. Emellett nem szabad a reakciót gyorsító eljárást (például lézereket, speciális lámpákat) alkalmazni. A gyártók felé pedig jogos igény lenne a hidrogén-peroxid koncentráció csökkentése.