Egyszerű gyakorlat, mely fejleszti az idősek szájüregi funkcióját

515

Az idősebb felnőttek gyakran tapasztalnak csökkent nyáltermelést és xerotómiát, ami orális nyálkahártya betegségekhez, fogszuvasodáshoz, fogágybetegséghez és gombás fertőzések kialakulásához is vezethet. Habár a rágó és a nyelő funkciók szorosan kapcsolódnak az általános és teljességében vett egészséghez, a táplálkozási szokásokhoz és az életminőséghez; a szájszárazságot kezelő kémiai hatóanyagok nemritkán kellemetlen mellékhatásokkal járnak és sok esetben vénykötelesek. Egy új tanulmányban a kutatók egy egyszerű szájüregi nyújtó gyakorlattal fejlesztették az idősek szájüregi funkcióját.

A kutatók szerint a konvencionális szájüregi gyakorlatok, melyeket a korábbi tanulmányokban használtak, gyakran nem voltak praktikusak folyamatos használatra az idősek számára, mégpedig a hosszadalmas idő miatt, ami a pozitív kezelési kimenetelhez szükséges lett volna. A jelenlegi tanulmány egy egyszerű szájüregi gyakorlatot használt (SOE), amely magában foglalta az ajkak, a nyelv és az arcok nyújtását, a rágóizmok tornáztatását és nyelőmozdulatokat is – hogy csökkentség a gyakorlat idejét, és hogy meghatározhassák a rövidtávú hatásait a SOE-nek.

A kísérlet alatt 84 résztvevő – 65 éves, vagy annál idősebb – gyakorolta a SOE-t kétszer egy nap egy teljes hétig egy szakképzett dentálhigiénikus instrukciói alapján. A kutatók kiértékelték a résztvevők rágóteljesítményét az ún. őrlési index (mixing ability index, MAI) használatával. Mindezeken felül vizsgálták az ingermentesen termelődő nyálat, valamint a nyelv és a buccalis nyálkahártya nedvességtartalmát, majd elvégezték az ismétlődő nyálnyelési tesztet. A négy mérték mindegyikét egyen-egyenként alapul véve kettéosztották a jó és a rossz orális egészségi állapotban lévő résztvevőket.

Az adatok alapján az átlagos MAI 6%-kal növekedett egyből az intervenció után, és 16%-kal a rágási nehézségekkel küzdők csoportjában. Hasonlóképp, az ingermentes környezetben termelődött nyál 0.1 ml/perc sebességgel növekedett közvetlenül a SOE elvégzése után, és 29%-kal emelkedett a csökkent nyáltermelésű csoporté. A nyelv nedvességi foka 3%-kal növekedett, és folyamatossá vált a kutatók eredményei szerint. A nyelési nehézségekkel rendelkező csoport 25%-a egyből az intervenció után, majd 40%-a egy-hét intervenció után átkerült a jó nyelési képességekkel rendelkezők csoportjába.  Végezetül a résztvevők kevesebb diszkomfort-érzetet tapasztaltak, és fejlődött a szájüregi funkciójuk.

Forrás: dental-tribune.com