Google+
Főoldal / Digitális fogászat / 3D nyomtatás / A Terminátor 2 és a 3D nyomtatótechnológia forradalma

A Terminátor 2 és a 3D nyomtatótechnológia forradalma

Képzeljük el a következő szituációt: érelzáródással kerültünk be a kórház sürgősségi osztályára, életveszélyben vagyunk. A sebész először egy pici csövet tesz be, majd az elzáródások kezelésére az utóbbi években egyre gyakrabban használt speciális, biokompatibilis és a szervezetben idővel feloldódó fém-, esetleg szövetháló, úgynevezett stent segítségével próbálja az elzárt vagy nagyon szűk artériában helyreállítani a normális vérkeringést. A gyakran gyógyszereket is tartalmazó, azokat közvetlenül az erekbe juttató háló elvileg életet ment, viszont van egy nagyon súlyos probléma: nem megfelelő a mérete.

Ilyenkor lesz kulcsfontosságú az észak-karolinai Carbon3D a hétfői TED2015 konferencián ismertetett új 3D nyomtatótechnológiája, amivel helyben és gyorsan elkészíthető a méretre szabott háló. A stentet rögtön kinyomtatják a sebészasztal mellett.

stent1

A technológia lényege, hogy nem a hagyományos értelemben nyomtatnak, hanem inkább növesztenek vele tárgyakat. Nagyjából úgy, ahogy a legendás T-1000 tökéletes metálkonstrukcióként kelt életre a fémpocsolyából a Terminátor 2-ben. A hasonlóság cseppet sem meglepő, mert a fejlesztőket, Joseph DeSimone-t és munkatársait az ominózus jelenet ihlette meg. Az új formák mintha az éterből fejlődnének ki, a folyamat 25-100-szor gyorsabb a használatban lévő többi 3DP módszernél. DeSimone és kollégái „folyamatos folyékony interfészgyártó technológiának” (continuous liquid interface production technology, CLIP) nevezték el.

Formáik folyékony műgyantamasszából nőnek ki döbbenetes tempóban, egy mini Eiffel-toronyhoz például csak hat perc kellett.

stent2

A CLIP digitális fényszóró rendszere fölé tesznek egy kisebb tálat, a tálban műgyanta van. A műgyanta és a projektor közötti speciális „ablak” teszi lehetővé, hogy átmenjen rajta a fény és az oxigén, meg lehessen dolgozni az alapanyagot.

„Mint a kontaktlencsék” – magyarázza DeSimone.

Tárgyalkotáshoz a CLIP fényt és oxigént juttat el a munkafelületre. A fény megkeményíti, az oxigén a túlkeményedéstől védi meg a műgyantából kialakuló tárgyat. A fény és az oxigén együttes kontrollálásával különleges alakzatok hozhatók létre egyetlen darabban, és nem rétegről rétegre haladva, minimális vagy nulla utómunkálattal.

Ha elterjed, a gyártóipar szinte minden szegmensét érintő diszruptív technológia lehet a CLIP. Eleinte valószínűleg kicsi tárgyak, például okostelefonos, fitneszmérős szenzorok, mikroméretű injekciótűk és más gyógyszeradagolók készítésére fogják használni, de fogimplantátumokhoz, futócipők rugalmas alapanyagához (és persze sok minden máshoz) szintén ideálisnak tűnik.

Az oldal tetejére